ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Het is tijd voor een terugblik op 2020, wat zijn de hoogtepunten in en rond Duckstad van het afgelopen jaar?! Ga er even lekker voor zitten en duik mee in de 10 leukste, grappigste en vrolijkste hoogtepunten verzameld in een zwaanzinnig lijstje! #EvenLekkerDonaldDucken


1. De 3 beste covers van 2020!

De redactie van Donald Duck Weekblad selecteerde de 3 beste Donald Duck Weekblad covers uit 2020. Reden voor een kort vragenvuurtje met Frans Hasselaar, Art-Manager (sjiek woord voor 'baas over de tekeningen') bij Donald Duck:

Waarom zijn deze 3 covers de beste van 2020?
'Omdat ik dat zeg, natuurlijk! Nee hoor onzin, iedereen heeft natuurlijk zijn eigen ‘beste covers’. Ikzelf vind deze het leukst omdat ze zo verschillend zijn. De eerste is een cover die je een fijn gevoel geeft, door de tweede raak je nieuwsgierig naar het avontuur in dat nummer en de derde laat zien dat in Donald Duck dingen kunnen die je in het echt nooit zult zien!'

Wat maakt een cover een échte Donald Duck cover?
'Op een typische Donald Duck cover staat Donald duidelijk en groot in beeld, en doet hij iets dat bij hem past. Hij probeert bijvoorbeeld iets dat mislukt, of de neefjes halen een grap met hem uit, of hij bevindt zich in een spannende situatie. Je moet in één keer kunnen zien wat er gebeurt! En lezers moeten duidelijk aan Donalds gezicht kunnen zien of hij boos is, teleurgesteld, of dat hij zich schaamt. Dan voelen ze met hem mee.'

Hoe worden de covers gemaakt?
'We tekenen nog steeds alles op papier. De meeste covers tekenen we hier op de redactie, maar we kopen er ook wel eens een van onze collega’s in Denemarken, of we laten er een maken door een studio in Barcelona. Een tekening voor een cover maken kost ongeveer twee dagen. Een dag om hem te verzinnen en met potlood te tekenen, en een dag om hem met inkt over te trekken met een kwastje of een pennetje, echt vakmanschap!'

TIP! Download hier de cover van déze week als kleurplaat! Een typische Donald Duck cover met gelukswensen voor 2021!

Download de kleurplaat!


2. In Duck 18 van dit jaar is een nieuwe traditie geboren: de Race op de Smookerhei

Een nieuwe sportieve traditie is geboren: de Race op de Smookerhei. Oorspronkelijk is het een formule 1-wedstrijd op het nieuwe circuit van oom Dagobert. Maar niet iedereen is blij met dat gerace op de hei. Katrien bedacht een oplossing: de Pronkparade! Iedere inwoner van Duckstad mag meerijden met een zelfgebouwd voertuig, zoals oma Ducks biomobiel (vol verse groente), de zeepkisten van de Jonge Woudlopers en een badmobiel (een rijdende badkuip, inclusief werkende douche). Uiteindelijk werd de Pronkparade een groter succes dan de Race op de Smookerhei zelf!

Hoe zal de race in 2021 verlopen?

3. Duckstad compleet op z'n kop in extra schrikkeljaar nummer

Donald Duck Weekblad liet schrikkeldag niet onopgemerkt voorbij gaan en riep Nederland massaal op tot ‘Even Lekker Donald Ducken’, een extra dag aan plezier in lezen! Abonnees ontvingen deze week een exclusieve schrikkeldag-editie, in dit nummer staat Duckstad compleet op zijn kop, want er gelden voor een dag geen regels… Door een eeuwenoude wet van Cornelis Prul, de stichter van de stad, gelden er op 29 februari géén wetten. Dat zorgt natuurlijk voor flink wat chaos, iedereen doet maar wat. Zwarte Magica heeft wilde plannen, alleen werkt haar toverkracht niet. Ook de Zware Jongens zien hun kans schoon. Zij kunnen ongestraft inbreken in het geldpakhuis van oom Dagobert…

Dit schrikkelnummer was speciaal voor abonnees gemaakt. Wil je meer abonneevoordelen bekijken? Klik dan hier!

Lees hieronder een strip uit dit speciale schrikkelnummer!

Gebruik de pijltjestoetsen of swipe om de hele strip te lezen!

 


4. Win je lengte in pockets!

In april kon je kans maken op je lengte in pockets, een hoogtepunt voor echte pocket fans! Bij elk exemplaar van Pocket 299 zat als geschenk een vrolijke boekenlegger. Daarbij zijn tien Gouden Boekenleggers verstopt in de oplage van deze pocket, waarbij lezers kans maken om hun lengte in pockets te winnen. Op 5 februari 1992 verscheen de allereerste Donald Duck pocket! Al 28 jaar beleven jong en oud leesplezier aan de Donald Duck pockets, de pockets zijn één van de langste boekenseries in Nederland. Met meer dan één miljoen pockets per jaar en 11.000 pocketabonnees die maandelijks een pocket thuis ontvangen, zijn de Donald Duck in grote getalen terug te vinden in de kasten thuis. De pockets kenmerken zich door de rugtekeningen, die je kunt sparen en door de eigen wereld met characters die je niet terug vindt in Donald Duck Weekblad...


5. Samen Donald Duck leren tekenen!

Via alle social media kanalen van Donald Duck konden lezers tekenles volgen van echte striptekenaars! Iedere dag om 16:00 uur stond er weer een nieuwe video online, van Donald Duck tot Katrien alle figuren uit Duckstad kwamen voorbij.

TIP! Buiten te koud en alle kerstcadeaus al uitgepakt? Leer hier alle stripfiguren uit Duckstad na te tekenen.

Bekijk de tekenvideo's!

Zie hieronder een aantal inzendingen!


6. Het eerste echte leesboek van Donald Duck werd gelanceerd!

Op 9 juni - de verjaardag van Donald Duck - verscheen het eerste boek in de gloednieuwe leesboekenreeks Club Donald Duck. Club Donald Duck is een graphic novel met één verhaallijn van meer dan 200 bladzijden, vol vrolijke en kleurrijke illustraties. Het boek was binnen een week uitverkocht op DonaldDuck.nl/shop! Na een succesvolle lancering van boek 1, verscheen 22 september het tweede deel in de reeks: Jacht op het spook! Het belang van vrolijk lezen staat bij Donald Duck op nummer 1. Lezers even te zien verdwijnen in een boek, even wegdromen bij de avonturen van Donald Duck: Even lekker Donald Ducken!


7. Jonas (9) leent eigen Donald Duck collectie uit: 'in deze tijden lezen ze veel'.

Jonas (9) uit Haarlem, gaf een positieve draai aan de hoeveelheid aan vrije tijd die hij en zijn vriendjes in eens hadden dit voorjaar. Met met zijn jonge en creatieve ondernemersgeest maakte hij andere kinderen bij hem in de buurt blij door hen een 'pakketje Duck' uit te lenen.

"Mijn Duckies waren allemaal uit. Ik dacht: dat zullen andere kinderen vast ook hebben. In deze tijden lezen ze veel", vertelt Jonas aan Editie NL. Lees het hele artikel hier.


8. Hééél veel kinderen spelen met Donald Duck voice app!

Dit jaar maakten hééél veel kinderen (meer dan 750.000) gebruik van de Donald Duck voice app! Gebruik het commando: 'ik wil praten met De Donald Duck’ in de buurt van Google Home, Nest of met de Google Assistant app op je telefoon en verdwijn in de vrolijke wereld van van Donald Duck. Onder begeleiding van showmaster Kris Kwis worden kinderen vermaakt met een quiz en kunnen ze de vrolijkste raadsels oplossen. Met een typisch showmuziekje, opent Kris Kwis de Donald Duck Quiz, hij stelt vragen over Disney en Duckstad en ondertussen maakt hij grapjes met zijn computer assistent.

Met de voice action won Donald Duck toonaangevende innovatie vakprijzen zoals de 'Gouden spin awards' en de 'AMMA awards'.

TIP! Regen buiten tijdens de kerstvakantie? De Donald Duck quiz kan alleen, maar ook met het hele gezin gespeeld worden.

Lees hier alles over de Donald Duck Voice-Action!


 

9. Meer dan 22.000 mails in 2020!

De brievenrubriek in Donald Duck Weekblad is al sinds jaar en dag een begrip. In de hoop om in het weekblad te komen, sturen jong en oud dagelijks maar liefst 60 brieven en mails. Ook weten de lezers de Donald Duck via social media te vinden, dus daar komen via twitter, Facebook en Instagram nog eens talloze berichten bij. Sommige berichten zijn ontroerend of juist heel grappig, zo delen lezers hun pech-momentjes (“Oom Donald, ik ben net zo’n pechvogel als u!”) of juist hun Guus Gelukmomentjes. Bijna alles komt tegenwoordig digitaal binnen, maar Oom Donald blijft gelukkig ook veel papieren post ontvangen waarin heel veel liefde in handgeschreven brieven en tekeningen wordt gestopt.

Lees hier oom Donalds leukste brieven van dit jaar!


10. Bekende Nederlanders gespot in Mickey Lost 't Op!

De humor in de stripverhalen heeft vaak meerdere lagen, zodat zowel kinderen als volwassenen er iets leuks uit kunnen halen. In Mickey lost het op in Donald Duck Weekblad 49 doen een aantal BN'ers hun intrede in de Duckstad. Stefano Keizer, Peter Pannekoek, Veldhuis & Kemper en Yentl & de Boer deelden deze publicatie vol trots op hun social media kanalen: 'Holy lifegoals, we hebben @donaldduckweekblad gehaald!! Het is volbracht. 😊😊'

Door de jaren heen werden talloze namen verhaspeld waarvan de oorsprong vaak niet moeilijk te raden was, zoals Gans Kazan, Sonja Kwakker, Justin Pieper, Eva Jikwek, Geert Kwak, Katja Schuurspons, Georgina de Zwaan, Marco Snorbato, Doutzen Poes en Pieter van den Hoogenplank.

Zie jij ze allemaal?


Schrijf je in voor de Donald Duck nieuwsbrief en win!

Blijf op de hoogte van de laaste ins en outs in en rond Duckstad en schrijf je in voor de Donald Duck nieuwsbrief en maak kans op één van de vijf Donald Duck scheurkalenders! Begin elke dag van 2021 met een knotsgek stripje over Donald, de neefjes, oom Dagobert, Katrien en nog veel meer inwoners van Duckstad.

Zo krijg jij bijvoorbeeld als eerste alles te horen over leuke acties, alvast een eerste gratis tip: Guus Geluk viert zijn verjaardag in januari met de Guus Geluksweken en geeft de leukste cadeaus weg! Houd vanaf 21 januari DonaldDuck.nl in de gaten!

OP NAAR EEN NIEUW JAAR #EVENLEKKERDONALDDUCKEN! FIJNE JAARWISSELING EN TOT GAUW IN DUCKSTAD!