ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Zwarte Magica

Duckipedia: Zwarte Magica

Wil jij de gemene heks Zwarte Magica beter leren kennen? Lees dan maar door… als je durft!

Eerste verschijning
Oom Dagobert heeft al heel wat te stellen gehad met de gemene heks Zwarte Magica. Steeds weer bedenkt ze nieuwe manier om zijn geluksdubbeltje te stelen. Maar het was in december 1961 dat hij haar voor het eerst ontmoette! Dit was in het verhaal The Midas Touch, dat de Amerikaanse tekenaar Carl Barks maakte voor het 36ste nummer van Oom Dagoberts eigen tijdschrift! In Nederland heet dit verhaal De Magische Munten. Je kunt het terugvinden in het album Donald Duck als Buurman (Beste Verhalen 81).

Geluksdubbeltje
In dit verhaal zien we ook Oom Dagoberts beroemde geluksdubbeltje voor het eerst. Het is het eerste muntje dat hij heeft verdiend en daarom is het heel belangrijk voor hem! Maar ook voor Zwarte Magica! Haar testen hebben uitgewezen dat muntstukken die door rijke lieden zijn aangeraakt een sterke kracht bezitten. Ze wil de magische krachten van de muntjes omsmelten tot een amulet in de Vesuvius. Ze heeft al heel veel muntjes van rijkelui gekocht en ze is bereid oom Dagobert een euro te betalen voor een van zijn dubbeltjes.

 

Dat laat oom Dagobert zich natuurlijk geen twee keer zeggen… Maar per ongeluk verkoopt oom Dagobert haar zijn geluksdubbeltje.Als oom Dagobert het wil ruilen beseft Magica dat dit dubbeltje wel HEEL bijzonder moet zijn! En vanaf dat moment is haar jacht op oom Dagoberts geluksdubbeltje geopend…

Heksenwinkel
Wist je trouwens dat Zwarte Magica een kleine heksenwinkel in het dorp Sulfietus aan de voet van de Vesuvius heeft? Niet bepaald de gezelligste plek ter wereld… al heeft ze natuurlijk altijd gezelschap van wat vleermuizen, haar zwarte kat en natuurlijk Raafje!

Magica komt terug
Na de eerste aanvaring duikt Magica regelmatig op in het leven van oom Dagobert. In maart 1962 is haar tweede verschijning en in juni van dat jaar haar derde. Ze is een van de laatste figuren die Carl Barks heeft ontworpen. Deze tekenaar, die tot 1966 vele Duck-verhalen tekende, bedacht al eerder oom Dagobert, Willie Wortel en de Zware Jongens.

In het verhaal Een dubbeltje op zijn kant (For Old Dime’s Sake uit 1963) maakt ze het wel erg bont! Ze stuurt een hele meteorietenregen op het geldpakhuis af. Voor oom Dagobert pakt het uiteindelijk toch nog goed uit, want de meteoriet zat vol met gesmolten goud en diamanten!Dit verhaal kun je lezen in Beste Verhalen album 127.

 

Magica op tv
Magica komt dus oorspronkelijk uit de stripverhalen. Maar in de jaren 80 heeft ze ook een rolletje in de succesvolle televisieserie Ducktales. Hierin werd zij vergezeld door haar broer, die per ongeluk in een raaf omgetoverd was.

Over de grens
Wij kennen deze gemene heks als Zwarte Magica, maar de Amerikanen zeggen Magica the Spell, wat Magica de Toverspreuk betekent. In elk land heet ze weer anders:

Duitsland: Gundel Gaukeley

Denemarken: Hexia De Trick

Finland: Milla Magia

Frans: Miss Tick

Italië: Amelia

Polen: Magika De Czar

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer