ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Zware Jongens

Duckipedia: Zware Jongens

Nummerbordjes, zwarte maskertjes, oranje truien… als je dat ziet kun je je maar beter uit de voeten maken, want de Zware Jongens komen eraan!

Brandkastkrakers?
In november 1951 kan het Amerikaanse publiek voor het eerst kennismaken met de bende schurken onder de naam “Beagle Boys”. Iets meer dan een jaar later, in Donald Duck 9 van 1952, krijgen ook de Nederlandse lezers de Brandkastkrakers, zoals ze hier eerst worden genoemd, te zien.

Geld voor het oprapen
In dit eerste verhaal, genaamd Terror of the Beagle Boys, is oom Dagobert bang voor een bende boeven die het op zijn geld heeft voorzien. Met een kanon probeert hij zijn pakhuis te bewaken, maar het is uiteindelijk hetzelfde ding dat een gat in een muur maakt. Het geld stroomt het gebouw uit en in het laatste plaatje kunnen we de inmiddels zo bekende boeventronies voor het eerst zien.

Een meer vol geld
Na dit eerste verhaal, dat geschreven en getekend is door Carl Barks, keren de ondeugden nog regelmatig terug. In het begin krijgen ze nog een bescheiden rol, maar in het klassieke verhaal Een meer vol misère uit maart 1952 is voor het eerst een hoofdrol weggelegd voor de gemene maar toch ook wel domme boeven.

Opa
In Geld in de grond wordt de familie uitgebreid met Zware Opa, de grootvader van de schurken. Ook hem lukt het niet om Dagobert te slim af te zijn. In de Donald Duck pockets komt opa nog steeds regelmatig terug.

Familiegeschiedenis
De Amerikaanse tekenaar Don Rosa laat in het levensverhaal van oom Dagobert zien dat de rijke eend ook in zijn jeugdjaren al flink last heeft gehad van de Zware Jongens. Onder leiding van opa, in deze verhalen Zwarthart Zware genoemd, proberen de vaders van de Zware Jongens de bootrace van Dagobert en zijn oom Angus over de Mississippi te saboteren. Tweeëntwintig jaar later ontmoet de jonge Dagobert de schurken weer in Fort Duckburg, op de plek waar later het geldpakhuis komt te staan. Helaas voor de boeven wordt het fort net op dat moment aangevallen door het leger, waarna de Zware Jongens opnieuw gearresteerd worden.

Team met Mikmak
Maar de Zware Jongens doen ook andere dingen dan Dagobert Duck het leven zuur maken. Zo hebben ze een aantal avonturen met Madam Mikmak beleefd en krijgen ze vaak hun neefjes, de Zware Schoffies, te logeren. In Donald Duck Extra kun je de belevenissen van de Zware Jongens maandelijks volgen.

Schurken op tv
In de tekenfilmserie ‘Ducktales’ hebben de Zware Jongens een grote rol gehad. Terwijl ze in de stripverhalen vrijwel hetzelfde gezicht hebben, krijgen ze in Ducktales elk een eigen uiterlijk. De kleine maar slimme Baas Boef, de altijd etende Bolle Boef, de lange slungel Bengel Boef en de grote en sterke Beuk Boef. Ook hun moeder, Ma Boef, komt vaak terug.

Een grote groep
Met hoeveel de Zware Jongens zijn is onbekend. In sommige verhalen komen er maar drie of vier voor, terwijl er soms hele legers aan Zware Jongens in Duckstad rondlopen. Het is in ieder geval een grote familie, die kind aan huis is in de Duckstadse gevangenis!

Zware wie?

Tot slot nog even een overzicht van wat er in het buitenland op de opsporingsposters van de Zware Jongens staat:

Verenigde Staten: Beagle Boys
Brazilië: Irmãos Metralha
Colombië: Los Chicos Malos
Denemarken: Bjørne-banden
Duitsland: Die Panzerknacker
Finland: Karhukopla
Frankrijk: Les Rapetou
Italië: I Bassotti
Slovenië: Buldogi
Spanje: Los Golfos Apandadores
Turkije: Karabela Çetesi

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer