ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Zaaks

Duckipedia: Zaaks

Zaaks is inspecteur bij de Duckstadse politie. Hij werkt nauw samen met commissaris O’Hara en (als een zaak écht ingewikkeld is) Mickey Mouse.

In Nederland hebben de verschillende vertalers hem al vele namen gegeven: Jansen, Knevel, Pietersen en Van Puffelen. Maar laten we er maar van uitgaan dat dit schuilnamen zijn geweest tijdens gevaarlijke undercoveroperaties, want zijn echte naam is Zaaks. Met zijn kenmerkende sigaar en bolhoed heeft de assistent van Commissaris O’Hara samen met Mickey Mouse al menig misdaad opgelost. Zaaks is een agent van de oude stempel. Hij gaat bij zijn oordeel gaat eerder uit van zijn intuïtie dan van keiharde bewijzen. Hij vertrouwt eigenlijk niemand buiten het politiecorps en regelmatig slaat hij dan ook de verkeerde in de boeien.

In juli 1938 buldert hij voor het eerst de Mickey Mouse krantenstrip binnen, wanneer een malafide loodgietersbedrijf achter een stel inbraken zit. In het volgende verhaal waarin hij meespeelt wordt Mickeys hulp ingeroepen om de Zwarte Schim te ontmaskeren. Zaaks vindt dit maar onzin; de Schim stelt volgens hem niet zo veel voor. Maar dit zegt hij alleen om zijn gekrenkte trots te verbergen. Het zit de doorgewinterde agent namelijk helemaal niet lekker dat hij de gemaskerde spion niet zelf in de boeien kan slaan!

Het komt voor dat Zaaks zelf ten prooi valt aan de snode daden van de boeven, zoals hierboven, wanneer een hypnotiseur hem laat denken dat hij een zeehond is (The Gleam, 1942). De laatste jaren zie je Zaaks regelmatig terug in de Donald Duck pockets, maar ook in de rubriek Mickey Lost ’t Op maakt hij wel eens zijn opwachting.

Welke schuilnamen heeft onze Zaaks eigenlijk in het buitenland?

Verenigde Staten: Detective Casy
Denemarken: Snus
Duitsland: Inspektor Issel
Frankrijk: Duflair
Italië: Manetta
Noorwegen: Olsen
Polen: Aspirant Glina

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer