ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Wisse Duck

Duckipedia: Wisse Duck

Gaat er bij jou geen belletje rinkelen als je de naam ‘Wisse Duck’ hoort? Dat is niet zo gek, want deze neef van Donald duikt niet zo vaak op in Duckstad. Toch heeft hij in verschillende verhalen een rol gespeeld. Daarom heeft hij wel een plekje in de Duckipedia verdiend!

Familie

Wisse is de zoon van Driekus Duck en Zwaantje Meerkoet. Driekus Duck is een zoon van oma Duck. Naast Wisse heeft Driekus nog een zoon die je waarschijnlijk wel kent uit de pockets: Diederik Duck.

Werk

Wisse is een beetje een vreemde eend in de bijt. Veel contacten met zijn familie heeft hij niet, hij leidt een eenzaam en hard bestaan. Zijn dagelijkse werkzaamheden zijn onder andere hout vlotten, boomstammen brandmerken, boomstammen in hun “waal” rollen en ze naar de plek van bestemming brengen.

Wisse ontmoet Donald

In Nederland zien we Wisse Duck voor het eerst in 1970 in de Donald Duck, in de strip ‘Zet ’n boom op’. Donald is nieuwsgierig naar zijn verre familieleden en rijdt samen met Kwik, Kwek en Kwak allerlei uithoeken af om ze te bezoeken. Alhoewel Kwik, Kwek en Kwak het niet zo’n puik plan vinden om Wisse Duck op te zoeken, neemt Donald ze toch mee in zijn zoektocht. Als Wisse en Donald elkaar ontmoeten, heeft Wisse ruzie met Beauriz Bouffe, een gemenerik en tevens houthakker. Wisse wil niets van Donald weten, maar spant hem wel voor zijn karretje in zijn strijd tegen zijn rivaal Beauriz. Hij laat Donald een wedstrijdje houtvlotten tegen Beauriz, zodat hij het zelf niet hoeft te doen.

Bikkelwedstrijd

Later is Wisse samen met neef Douglas in Duckstad om mee te doen aan een bikkelwedstrijd. Als ze daar oom Dagobert en Donald Duck tegenkomen, krijgen ze meteen ruzie. Daarop besluiten Dagobert en Donald ook mee te doen met deze wedstrijd voor echte kerels. De familieleden moeten het tegen elkaar opnemen. Aan het einde van de vier wedstrijdrondes worden oom Dagobert en Donald Duck tot winnaars uitgeroepen. Maar Wisse en Douglas zijn ook een beetje winnaars, omdat ze na keer op keer verliezen niet opgaven. Ze vieren de winst met z’n viertjes.

Hartige Hartenjacht
Ook in Donald Duck 14 van 2013 duikt Wisse op, samen met zijn Mexicaanse vriendin: Donna Duck. Donna is een bekende van Donald, hij was namelijk ooit verliefd op haar! Wisse vertelt dat hij niet meer als houthakker werkt, maar nu boswachter is in het Ducksteder Woud.

In het buitenland

In elk land heet Wisse weer anders:

Whitewater Duck (Engeland)

Abner Duck (Frankrijk)

Wubbo Duck (Amerika)

Wastel Duck (Duits)

Sisuvius Ankka (Finland)

Stokkstein Duck (Noorwegen)

Zeca Pato (Portugal)

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer