ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Neem Donald (digitaal) mee op vakantie!

Lees Duckies op vakantie!

Willie Wortel

Duckipedia: Willie Wortel

Een van de opmerkelijkste Duckstad-bewoners is zonder twijfel Willie Wortel. Deze verstrooide uitvinder heeft in veel avonturen van de Ducks voor de nodige hilarische uitvindingen gezorgd.

Een uitvinder op een stokje

Willie Wortel is bedacht door de bekende Duck-tekenaar Carl Barks en was voor het eerst te zien in de strip Gladstone’s terrible secret uit 1952. Hierin is hij nog maar een toevallige voorbijganger. Donald en de neefjes achtervolgen Guus Geluk, omdat ze willen weten waaraan deze zijn geluk dankt. Willie wipt langs op een kangoeroestok, omdat hij van de fles melk in zijn rugtas boter wilde maken. De neefjes blijken hem nog niet te kennen, maar Guus al wel!

Willie in de hoofdrol

In het Donald Duck-verhaal dat Barks een maand later tekent, speelt Willie een heuse hoofdrol. Kwik, Kwek en Kwak bewonderen de uitvinder grenzeloos en zijn niet bij hem weg te slaan. Donald vindt de uitvinder een lachertje.


Een bolleboos met een denkdoos

Willie heeft in deze strip een denkdoos uitgevonden. Deze uitvinding zorgt ervoor dat dieren kunnen praten en denken. Donald wil zijn neefjes en Willie foppen door in een wolvenpak rond te springen. Maar al snel blijkt de denkdoos écht te werken als Donald achterna wordt gezeten door een échte wolf die kan praten én denken.

 

Een heus begrip!

Willie Wortel is inmiddels wereldberoemd. Zijn naam wordt zelfs een begrip; in kranten en in diverse wetenschappelijke artikelen wordt een bijzonder vindingrijk persoon vaak “een Willie Wortel” genoemd.

Uitvindingen bij de vleet

Willie voegt direct iets boeiends toe aan de Donald Duck-strips door zijn vreemde en wonderbaarlijke uitvindingen. Hij dresseerde wormen, bouwde robots die gedachten konden lezen en hij ontwierp tijdmachines en ruimteraketten. Men kan het zo gek niet bedenken of Willie Wortel maakt het.

Een neefje en een vijand

In latere verhalen, van andere tekenaars dan Carl Barks, krijgt Willie het vaak aan de stok met de Zware Jongens en zijn slechte rivaal Arend Akelig, die in het begin nog Arend Adelaar heet. Willie heeft ook een slim neefje dat Newton heet, maar die speelt slechts heel af en toe een rol.

Een klein hulpje

Willies kleine helpertje, Lampje, dat oorspronkelijk Little Helper heet, speelt bijna in alle verhalen mee. Vaak beleeft Lampje een eigen avontuurtje in de strip. Meestal op de achtergrond, zodat dit vaak pas later door de lezers wordt opgemerkt.

De geboorte van Lampje

De Amerikaanse tekenaar Don Rosa laat in het verhaal Willies Eerste Uitvinding (Duck Extra 2003-4) zien hoe Lampje is uitgevonden. Donalds kapotte gloeilamp wordt door de inmiddels bekende denkdoos tot leven gewekt. Willie bouwt hem om… en Lampje is geboren!

Willies opa

Wist je dat oom Dagobert in zijn jonge jaren nog over de Mississippi heeft gevaren met de opa van Willie, Willem Wortel? Dit verhaal kun je lezen in Beste Verhalen album 72 (Donald Duck als Pechvogel).

Willie op televisie

Willie is speciaal voor de stripverhalen bedacht. Maar in de jaren ’80 kunnen we hem toch zien bewegen. Hij speelt namelijk regelmatig een rol in de televisieserie DuckTales.

Willie in het buitenland

Zijn oorspronkelijke, door Carl Barks bedachte naam luidt Gyro Gearloose. Willies Nederlandse achternaam verwijst vermoedelijk naar de wortel van het “worteltrekken”, zodat er tenminste een moeilijk, wiskundig en dus geleerd element aan de persoon verbonden is. In vele andere landen heeft men Gyro Gearloose ook op zo’n manier proberen te vertalen:

Deens: Georg Gearløs

Duits: Daniel Düsentrieb

Spaans: Ungenio Tarconi

Fins: Pelle Peloton

Frans: Géo Trouvetout

Indonesisch: Lang Ling Lung

Italiaans: Archimede Pitagorico

Lets: Bruno Bezbremze

Noors: Petter Smart

Portugees: Prof. Pardal

Slowaaks: Gryo Cynálezca

Sloveens: Profesor Umnik

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer