ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Venijn McSnekke

Duckipedia: Venijn McSnekke

Als rijkste eend van Duckstad heeft Dagobert Duck natuurlijk heel wat vijanden. Een van zijn gemeenste tegenstanders is Venijn McSnekke. Maar in zijn eerste verhalen maakt hij vooral Donald het leven zuur.

Er is eigenlijk geen figuur die zo veel verschillende namen heeft gehad als Venijn McSnekke. In het Engels is hij al bekend als Argus McSwine, B. Swinely, John the Con, Porkman de Lardo and Snake McViper. In de Nederlandse Duck hebben we hem ook gezien als Adder McRatelstaart, Chemenerd, Schurfstra en Van Ritselen. Daarom wordt hij over het algemeen aangeduid als “Barks’ Pig Villain” (“de varkensschurk van Barks”). Het is mogelijk dat Carl Barks, de bedenker van het figuur, niet de bedoeling heeft gehad steeds dezelfde schurk ten tonele te voeren. Maar dat hij de snoet van een een geniepig varken met een snorretje gewoon leuk vond om te tekenen. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat McSnekke voor zijn vele gemene zaakjes verschillende schuilnamen gebruikt.

We zien deze booswicht voor het eerst in het verhaal In de Verboden Vallei, dat Carl Barks in 1957 voor de Amerikaanse Donald Duck maakt. In dat verhaal binden Donald en de neefjes de strijd aan met de komkommerkevers, die de Duckstadse augurkengewassen teisteren. Al snel blijkt dat Venijn McSnekke, van de McSnekke Conservenfabriek, er een groot belang bij heeft dat de oogst mislukt. Hij heeft de kevers zelfs naar Duckstad gesmokkeld, zodat hij zijn 23 miljoen potten gesnipperde spruiten-in-het-zuur eindelijk eens aan de man kan brengen.

De Ducks gaan op expeditie naar Zuid-Amerika om de wilde scheerwesp te vangen, de natuurlijke vijand van de kever. McSnekke reist ze achterna en doet er alles aan om hun avontuur te doen mislukken. En gaat daarin erg ver! Zo laat hij de Ducks zelfs belagen door krokodillen en een bende Cucumi-Indianen. Kortom, Venijn McSnekke deinst nergens voor terug! Pas in 1962 duikt hij weer op, wanneer McSnekke een oude vuurtoren wil slopen om er een restaurant neer te zetten. Dit is in het verhaal Storm over Kaap Kwaak. In De Zuurtjesrobijn uit het jaar daarop krijgt hij het voor het eerst met Dagobert aan de stok. McSnekke is dan een een belangrijk man bij de Biljonairsclub en een echte snob. Hij probeert Dagobert de waardevolle zuurtjesrobijn afhandig te maken en schakelt daarvoor zelfs de hulp in van de Zware Jongens.

Vanaf dat moment is McSnekke een geduchte concurrent voor Dagobert Duck. Of het nou op bij zijn veehouderij of zijn pruikenhandel is… Venijn zal proberen Dagoberts zaken te saboteren!

In 1957 maakt Carl Barks het iets te bont, wanneer hij een verhaal over Donald als melkboer inlevert. Een van Donalds klanten is Venijn McSnekke. Onze booswicht doet er alles aan om Donald het werk onmogelijk te maken, aangezien hij zelf op dit baantje aast. Donald blijft de keurigheid zelve, maar uiteindelijk verliest hij zijn geduld. En de manier waarop hij McSnekke de les leest zorgt ervoor dat de uitgever besluit het verhaal niet te plaatsen.Terwijl McSnekke eerder dat jaar Donald en zijn neefjes nog liet belagen door krokodillen en indianen, ging de woede van een tot op het bot geteisterde melkboer net iets te ver. Het zou pas tot 1974 duren voordat het verhaal voor het eerst in de Nederlandse Donald Duck wordt gepubliceerd.

Venijn McSnekke duikt nog regelmatig op als tegenstander van Donald en oom Dagobert. In het Sinterklaasverhaal uit Donald Duck 49 van 2006 zien we eindelijk eens zijn gevoelige kant. McSnekke koopt het kasteel van Sinterklaas en wil het slopen. Maar als hij binnen een marsepeinen riddertje ziet, doet het hem weer denken aan zijn jeugd. Vol berouw smeekt hij Sinterklaas om vergiffenis.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer