ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Tom en Pieter

Duckipedia: Tom en Pieter

Tegenwoordig kennen we Tom en Pieter als de muisjes die op de boerderij van oma Duck wonen. Maar het filmpubliek ziet het duo voor het eerst als de vriendjes van Assepoester, uit de gelijknamige Disney film uit 1950.

Vriendjes van Assepoester
Assepoester heeft het niet getroffen met haar stiefmoeder. Na de dood van haar vader wordt ze behandeld als keukenmeid en sloofje, terwijl haar stiefzusjes alle aandacht krijgen. Gelukkig is ze goed bevriend met een groep dieren die in en rond het kasteel leven, zoals de vogeltjes en een groep muisjes.

Hier zie je hoe Assepoester Pieter bevrijdt uit een rattenval.

Een mooie jurk
De koning organiseert een groot bal om een geschikte verloofde voor zijn zoon te vinden, en alle meisjes uit het land zijn uitgenodigd! Assepoester mag van de boze stiefmoeder alleen als ze al haar klusjes af heeft. Gelukkig zijn haar vriendjes Tom en Pieter bereid om samen met de andere muizen en de vogels een mooie jurk voor haar te maken.

Lucifer
Het wordt Tom en Pieter trouwens niet gemakkelijk gemaakt om Assepoester te helpen. Steeds weer worden ze dwarsgezeten door de gemene kat Lucifer!

Paarden
Helaas wordt de jurk kapotgescheurd door Assepoesters jaloerse stiefzusjes. De goede fee zorgt er uiteindelijk voor dat Assepoester toch naar het bal kan. Ze verandert een pompoen in een koets en tovert vier muisjes om in paarden om de koets te trekken.

Een oud sprookje
De film Assepoester, of Cinderella, is gebaseerd op een verhaal van Charles Perrault uit de sprookjesserie Histoires ou Contes du Temps Passé, uit 1697. In het oorspronkelijke verhaal worden er ook muisjes in paarden veranderd, maar dit waren nog niet Tom en Pieter. Die karakters zijn door Walt Disney en zijn medewerkers bedacht.

Tom, Pieter… en Mickey!
Vlak na het uitkomen van de film verschijnen Tom en Pieter in de strip. Allereerst natuurlijk in de filmstrip, maar al vrij gauw daarna maken ze kennis met niemand minder dan Mickey Mouse! De Amerikaanse tekenaar Floyd Gottfredson laat ze namelijk vanaf juli optreden in de Mickey Mouse-krantenstrip.

Muisopotamië
Tom en Pieter wonen nu in het koninkrijk Muisopotamië. Ze komen Mickey halen omdat hij een afstammeling is van hun koning. Hij moet het land redden van het gemene IJzeren Masker. In Nederland is dit verhaal verschenen in Mickey Maandblad nummer 10 uit 1979.

Bij oma Duck
In oktober 1950 zien we Tom en Pieter alweer terug, en wel in Walt Disney’s Comics and Stories nummer 121. Ze worden aangetrokken door de geur van verse appelkoeken, en die komt uit de boerderij van… oma Duck! Dit verhaal staat in Donald Duck 13 uit 1954. Vanaf dat moment houden de twee vriendelijke knaagdiertjes oma en Gijs gezelschap op het platteland. Al ging dat eerst niet van harte… …maar al gauw weet oma de muisjes te waarderen!

Vreemd taalgebruik
In de eerste Nederlandse strips praten Tom en Pieter nog niet goed Nederlands. Maar later hebben ze de taal helemaal onder de knie!.

Lucifer is terug
Zelfs op oma Ducks boerderij zijn Tom en Pieter niet veilig voor hun oude vijand Lucifer! (Walt Disney’s Comics and Stories 123 uit 1950)

Tom en Pieter over de grens
In het Engels zijn Tom en Pieter bekend als Gus and Jaq. Maar in andere landen heten ze wéér anders. Kijk maar:

Duitsland: Jacki und Karli
Denemarken: Tim og Bum
Finland: Huli ja Vili
Frankrijk: Gus et Jack
Italië: Gas & Giac
Noorwegen: Gus og Jack

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer