Tokkie Tor

Een torretje trekt eropuit
In tegenstelling tot de meeste Disney figuren wordt Tokkie Tor als eerste in een stripverhaal aan het publiek voorgesteld. Op 10 januari 1932 wordt Tokkie letterlijk geboren in de Silly Symphonies-strip. Na 16 dochters is vader Tor maar wat blij met de geboorte van een zoon! Alleen… hoe moet de kleine jongen gaan heten? Dat mogen de lezers van de krant bedenken!


En dan begint het avontuur! In de derde aflevering is Tokkie inmiddels drie weken en dus oud genoeg om de wijde wereld in te trekken op zoek naar een eigen identiteit… en een naam! Het jonge torretje verlaat zijn ouderlijke woning, tot groot verdriet van zijn moeder. Een paar weken later, op 20 maart, kiest Tokkie uit de vele lezersinzendingen zijn naam. De winnaar is Bernice uit Minneapolis, die als dank een mooie Mickey Mouse-pop krijgt toegestuurd.
Puindorp
Na een aantal ijzingwekkende avonturen vestigt hij zich met zijn nieuwe makker, de landloper Bo, in het afvaldorpje Puindorp. Daar ontmoet hij ook zijn vriendinnetje Tonnie, de dochter van de burgemeester. Op 21 januari 1944 stappen de twee zelfs in het huwelijksbootje.

Bugs in Love
Ondertussen is er toch ook een tekenfilm in de maak en die verschijnt datzelfde jaar: de Silly Symphony Bugs In Love. In dit filmpje worden de verliefde Tokkie en Tonnie lastiggevallen door een kraai die hen wil opeten.

Gelukkig wordt het tweetal met de hulp van de Puindorp-inwoners gered uit de snavel van de onsympathieke vogel!

Een klein wereldje
In dit filmpje is ook een klein rolletje weggelegd voor Tokkies vriend Bo. Verder kun je zien dat de torren in Puindorp allerlei mensenspullen gebruiken als woonruimte, muziekinstrumenten en andere gebruiksvoorwerpen. Later wordt dit ook veelvuldig gedaan in de strips.


Nog meer strips
In Amerika worden in de jaren ’30 en ’40 veel verhalen van Tokkie Tor getekend voor de zogenaamde “comic books”. De tekst in de oorspronkelijke Amerikaanse strips is overigens helemaal op rijm!

In Nederland
In Nederland beleeft Tokkie zijn eerste avontuur in Donald Duck 19 van 1953. In dit verhaaltje helpt Tokkie een circusdirecteur zijn tent weer opzetten. Deze is namelijk vernield door de rode bosmieren. Aan het eind van de jaren ’70 gaan ook Nederlandse tekenaars en schrijvers verhaaltjes met Tokkie Tor maken.

Vaste vijanden
Het gemene leger rode bosmieren maakt het Tokkie en de andere Puindorpers tot op de dag van vandaag regelmatig knap lastig.

Veel naamswisselingen
Wist je trouwens dat Puindorp in Nederland in het begin nog Lorrendam heette? Maar niet alleen het kleine plaatsje is van naam veranderd! De kapitein heette in 1953 nog kapitein Bol… maar in de jaren ’90 leren we hem kennen als kapitein Bakkebaard!

Zelfs Bo heette in 1953 nog Ko! Het kleine torretje hieronder is in de Amerikaanse strips Junior, het zoontje van de burgemeester. Maar in Nederland wordt hij geïntroduceerd als Thijs, het kleine broertje van Tonnie. In de moderne stripverhalen wordt hij Bram genoemd.


Een eigen rubriek
In 1998 krijgt Tokkie in Donald Duck weekblad zijn eigen rubriek, waarin hij vertelt over de wereld van de insecten.

In het buitenland
In elke taal heet Tokkie weer anders:
Engels: Bucky Bug
Portugees: Bichinho Bucky
Deens: Lillekryb
Fins: Ossian Ötökkä
Indonesisch: Toki Kumbang
Italiaans: Buci
Spaans: Mariquito López
Zweeds: Sigge Småkryp