ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Tekenaars (Nederland)

Duckipedia: Tekenaars (Nederland)

Dit is een overzicht van de belangrijkste Nederlandse tekenaars van Disney-strips.

Wilma van den Bosch
Wilma is een van de weinige vrouwelijke Duck-tekenaars. In de jaren ’80 begon ze verhaaltjes te schrijven voor de Nederlandse Donald Duck. Na een aantal jaar ging ze ook zelf verhalen tekenen. Ook maakt ze veel illustraties voor de verschillende Disney tijdschriften. In 1999 ontwierp ze haar eigen stripserie, Prinses Aster. Wilma houdt zich vooral bezig met het tekenen van illustraties voor redactionele rubrieken in het blad, zoals de brievenbus en de Knappe koppen-pagina. Zij maakte onder andere de stripserie over Donald in Timboektoe (2002) en verder tekende ze veel covers en strips voor Katrien.

Sander Gulien
Toen Sander Gulien 13 jaar was, stapte hij naar de redactie van het weekblad Donald Duck om zijn eigen strip Otto te laten zien. Striptekenaar Ed van Schuijlenburg zag meteen dat Gulien talent had. Tijdens de schoolvakanties mocht hij daarom af en toe komen tekenen, zodat Ed hem kon begeleiden en van adviezen kon voorzien. Na zijn schoolopleiding is Gulien fulltime voor Donald Duck weekblad gaan tekenen. Hij is op dit moment de productiefste tekenaar van Duck verhalen. Zijn grappigste verhalen kun je lezen in ‘Grappigste Avonturen’ deel 3.

Bas Heymans
Bas Heymans begon midden jaren 90 met het inkten van de verhalen van zijn broer Mau. Al vrij snel begon hij met het tekenen van zijn eigen verhalen. De stijl van Bas lijkt erg op die van zijn broer: de eenden hebben lange nekken en snavels. Samen met zijn broer is Bas één van de meest productieve Disney tekenaars. Hij tekent vooral veel verhalen met Donald en zijn familie in de hoofdrol, maar af en toe verschijnt er ook een verhaal met Broer Konijn of Joe Carioca. Zijn beste verhalen zijn gebundeld in ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 4.

Mau Heymans
Een van de productiefste Nederlandse tekenaars is wel Mau Heymans. Mau begon in 1987 te werken voor Oberon, de toenmalige uitgever van Disney bladen. Hij heeft een herkenbare stijl waarmee hij Duck-figuren tekent: lange nekken en snavels. Ook zijn er vaak in de achtergrond grapjes te vinden. Ook zijn de drukbevolkte posters en kalenders door Mau Heymans getekend, waaronder de vierdelige voetbalposter uit 2006. In zijn begintijd tekende Mau vaak verhalen naar een scenario van anderen, maar tegenwoordig schrijft hij zijn scenario’s ook vaak zelf in samenwerking met Kirsten de Graaf. Zijn verhalen staan regelmatig in Donald Duck Weekblad. Een aantal uit zijn begintijd is gebundeld in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 2.

Mark de Jonge
Mark de Jonge begon zijn Duck-loopbaan in 1977. In zijn begintijd werd hij streng begeleid door art-director Daan Jippes, maar al snel ontwikkelde De Jonge zijn eigen stijl. Naast een aantal langere verhalen tekende hij in 1988 de achterkantstrips voor Donald Duck Weekblad met Gijs Gans in de hoofdrol. Zijn beste langere verhalen kun je lezen in ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 7. De grappen met Gijs Gans zijn gebundeld in ’50 smakelijke schranspartijen van Gijs Gans’.

Daan Jippes
Daan Jippes tekent vanaf het begin van de jaren 70 strips voor de Nederlandse Donald Duck. In 1975 werd hij hoofd van de Nederlandse tekenafdeling. Zelf maakte hij een aantal inmiddels legendarische Donald Duck-strips. In 1980 ging Daan Jippes naar de Verenigde Staten, waar hij bij Disney in de tekenfilmstudio’s ging werken. De strips die hij getekend heeft hebben dezelfde sfeer en dynamiek als de klassieke Duck-verhalen van Carl Barks. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij gevraagd is om de oude verhalen die Carl Barks wel geschreven, maar niet getekend heeft, uit te werken voor de albumreeks De Beste Verhalen uit Donald Duck. De leukste verhalen van Daan Jippes zelf kun je lezen in ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 16.

Michel Nadorp
Michel Nadorp werkt sinds 1980 voor de Nederlandse Disney redactie. Hij begon zijn loopbaan met het tekenen van de covers voor Mickey Maandblad (dat nu niet meer bestaat). Nadorp tekent voornamelijk voorplaten en afbeeldingen voor Disney tijdschriften en boeken in Nederland. Zo tekent hij bijna alle covers voor de pockets en Donald Duck Extra. Ook is hij de vaste tekenaar van de rubrieken Mickey Lost ’t Op en Goofy Geeft Les, die overigens worden geschreven door redacteur Jos Beekman. Een aantal van zijn verhalen is terug te vinden in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 9.

Jan-Roman Pikula
Voor zijn studie Kunst en Techniek liep Jan-Roman stage bij Donald Duck weekblad en daarna is hij eigenlijk nooit meer weggegaan! Jan tekent vooral veel covers en illustraties voor rubrieken als Oom Donalds Brievenbus, Willies Wereld, Mickey Lost ’t Op en de pagina’s uit het Woudlopers Handboek. Het heeft ook strips getekend, voornamelijk voor de brievenbus en Donald Duck Junior.

Viktor Venema
Viktor werkt voor de tekenstudio van de Nederlandse Donald Duck. Hij tekent onder andere de “Brief van de Week”-grapjes en de cartoontjes in de Brievenbus van Donald Duck. Daarnaast inkt hij de tekeningen van onder andere Wilma van den Bosch. Naast zijn werk voor Disney heeft Viktor een aantal advertenties voor een bank van tekeningen voorzien en werkt hij mee aan een aantal korte animatiefilms.

Ben Verhagen
Ben Verhagen is één van de meest succesvolle Nederlandse Disney tekenaars en is sterk geïnspireerd door het werk van Carl Barks. Verhagen heeft door de jaren heen ongeveer 60 Disney verhalen getekend. Dit waren meestal lange reisavonturen. In 2002 verscheen een aantal van zijn verhalen in het album ‘De Spannende Reisavonturen van Donald Duck’.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer