ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Tekenaars (klassieke)

Duckipedia: Tekenaars (klassieke)

Dit zijn de zogenaamde “oertekenaars” van de Disney-strips, zoals ze in de jaren ’40 en ’50 vooral in de Verenigde Staten werden gemaakt.

Carl Barks
De beste tekenaar van Donald Duck-verhalen was Carl Barks. Hij bedacht Duckstad met zijn bekendste inwoners: oom Dagobert, Willie Wortel, de Zware Jongens, Guus Geluk en nog vele andere. Hij was het die van de tekenfilmster Donald Duck een wereldberoemde stripheld maakte. Hij werd daarom wel de ‘Duckman’ genoemd. Tussen 1942 en 1966 maakte hij ruim 6000 strippagina’s van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Al deze verhalen kun je terugvinden in de albumreeks ‘De Beste Verhalen uit Donald Duck’Hier kun je meer lezen over Carl Barks.

Jack Bradbury
Jack Bradbury begon zijn carrière bij de tekenfilmstudio van Walt Disney, waar hij meewerkte aan verschillende ‘Silly Symphonies’ en aan de speelfilms ‘Sneeuwwitje‘, ‘Pinokkio‘ en ‘Bambi‘. In 1947 ging hij voor de stripafdeling van uitgeverij Dell werken. Bradbury tekende duizenden (!) strippagina’s met bijna alle denkbare figuren in de hoofdrol: Pluto, Mickey, Goofy, Minnie, Midas Wolf en Wolfje, Knabbel en Babbel, Oma Duck en Gijs Gans, Japie Krekel, Rakker, tot Joe Carioca aan toe. In 1978 moest hij het tekenen opgeven vanwege oogproblemen. Je kunt zijn verhalen nog af en toe in de Nederlandse Donald Duck lezen, en in het album ‘De Grappigste Avonturen van Donald Duck’ deel 14.

Floyd Gottfredson
Wat Carl Barks is voor Donald Duck, is Floyd Gottfredson voor Mickey Mouse. Hij is de tekenaar van de klassieke strips van deze muis, waarin hij allerlei spannende avonturen beleeft. Mickey gaat zich bezighouden met politiezaken en ontmoet hier allerlei nieuwe vijanden, zoals de Zwarte Schim. Van 1930 tot zijn pensioen in 1975 is Gottfredson Mickey Mouse-verhalen blijven tekenen. De verhalen van Gottfredson zie je nog af en toe terug in Donald Duck Weekblad, vaak als vervolgverhalen. Ook worden ze regelmatig gepubliceerd in de Donald Duck Vakantie- en Winterboeken.

Jack Hannah
De Amerikaanse tekenaar Jack Hannah wordt ook wel de ‘vader’ van Donald als tekenfilmheld genoemd. Hij is vooral bekend om de ruim negentig tekenfilms die hij regisseerde of waarvoor hij tekende. Zo schreef hij de korte tekenfilm “Donald’s Nephews”, waarin Kwik, Kwek en Kwak voor het eerst opduiken. Naast zijn tekenfilmwerk heeft Hannah ook een aantal strips getekend. De bekendste is wel zijn samenwerking met Carl Barks; ‘Het goud van piraat Morgan’. Dit verhaal kun je terugvinden in ‘De Beste Verhalen van Donald Duck’ deel 50. Eens in de zoveel tijd verschijnt er een oud verhaal van Hannah in het weekblad Donald Duck. Maar de grootste erfenis die Hannah ons heeft achtergelaten zijn natuurlijk de fantastische tekenfilms die hij heeft gemaakt.

Dick Moores
Naast zijn werk voor Disney werkte de Amerikaanse tekenaar Dick Moores onder andere mee aan de krantenstrips Dick Tracey en Gasoline Alley. Voor Disney tekende hij veel verhalen met zo ongeveer alle mogelijke figuren. Waarschijnlijk zijn de bekendste werken van hem de krantenstrips met onder andere Rakker en Broer Konijn. Later ging hij ook langere verhalen tekenen, onder andere met Mickey en Donald in de hoofdrol. Ondertussen is het al een tijdje terug dat Dick Moores is overleden, maar af en toe duiken er nog verhalen op in het weekblad Donald Duck en in Donald Duck Extra.

Paul Murry
Voordat Murry honderden pagina’s Mickey Mouse-verhalen ging tekenen, werkte hij mee aan verschillende Disney tekenfilms, waaronder Dombo en Pinokkio. Daarna ging hij aan het werk met de zondagstrips van Panchito, die in de krant verschenen. Het werk waar hij het meeste succes mee kreeg waren zijn verhalen met Mickey Mouse en Goofy. Zijn grappige en avontuurlijke verhalen lijken erg op die van Floyd Gottfredson. Deze verhalen gingen verder in de richting waarmee Floyd Gottfredson begonnen was. Murry is ook het brein achter de Supergoofy-verhalen. Zijn verhalen staan nog regelmatig in het weekblad Donald Duck, vooral die met Mickey of de grote Boze Wolf in de hoofdrol. De leukste avonturen met Donald in de hoofdrol staan in ‘Grappigste Avonturen’ deel 20.

Romano Scarpa
Een van de bekendste Italiaanse Disney tekenaars is Romano Scarpa. Na jarenlang tekenfilms voor zijn eigen filmstudio gemaakt te hebben, sluit hij zich in 1953 aan bij de Italiaanse Disney studio’s. Sindsdien heeft hij vele verhalen getekend, voornamelijk met Mickey Mouse en de Duck-familie in de hoofdrol. Veel karakters zijn destijds door hem bedacht, zoals Brigitte, de gans die een oogje heeft op oom Dagobert. Ook Trudy, de vriendin van Boris Boef, is van zijn hand. De verhalen van Scarpa kun je voornamelijk terugvinden in de Donald Duck Pockets en af en toe in Donald Duck Extra. De leukste avonturen met Donald in de hoofdrol staan in ‘Grappigste Avonturen’ deel 23.

Tony Strobl
is waarschijnlijk degene die de meeste strippagina’s voor Disney getekend heeft. In 1938 begon hij te werken op de tekenfilmafdeling van Disney, waar hij meewerkte aan de tekenfilm Fantasia. Na de Tweede Wereldoorlog besloot hij strips te gaan tekenen. Jarenlang tekende hij voor de Amerikaanse Donald Duck. In de jaren 60 ging Strobl strips tekenen voor het buitenland, die natuurlijk ook in de Nederlandse Donald Duck verschenen. Het werk van Strobl is zeer kenmerkend vanwege zijn simpele, heldere tekenstijl. Tegenwoordig zie je nog wel eens een verhaaltje van hem in Donald Duck Extra. De leukste avonturen met Donald in de hoofdrol staan in ‘Grappigste Avonturen’ deel 18.

Al Taliaferro
In 1936 verscheen Donald Duck voor het eerst in de Amerikaanse kranten. Deze strip werd getekend door Al Taliaferro, die eerder al een paar verhaaltjes van Tokkie Tor had getekend. Hij was de eerste tekenaar die Donalds neefjes, Katrien en Gijs Gans in een strip tekende, nadat ze eerder in een tekenfilm te zien waren. Taliaferro heeft de Donald Duck krantenstrip meer dan 30 jaar lang elke dag getekend. In Nederland kun je deze oude krantenstripjes dagelijks lezen op de Donald Duck Scheurkalender. Maar ook de “weekjes” in mijn weekblad bestaan uit oude Taliaferro-stripjes!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer