ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Simba

Duckipedia: Simba

De leeuw is de koning der dieren. Hij is sterk, dapper en heeft veel gezag. Als zoon van een Leeuwenkoning, heb je dan veel te leren! Dat geldt dus ook voor het welpje Simba. Eens zal hij zijn vader Mufasa moeten opvolgen als koning van het dierenrijk.

Een belangrijke taak
De avonturen van Simba kun je zien in De Leeuwenkoning, de 32ste avondvullende tekenfilm van de Walt Disney Studio’s. Het verhaal speelt zich af in Afrika, waar de jonge Simba al vroeg door zijn vader Mufasa op zijn belangrijke taak wordt voorbereid.

Een gemene oom
Dat de strijd om het bestaan zwaarder blijkt dan Simba verwacht, wordt hem al snel duidelijk gemaakt door zijn oom Scar. Scar schakelt Mufasa op een wrede manier uit en overtuigt Simba ervan dat dit zíjn schuld is.

Volwassen
Simba verlaat zijn geboorteplek en vindt door schade en schande de weg naar volwassenheid. Pas dan is hij klaar om terug te keren, met de valse Scar en zijn hyena’s af te rekenen en in de voetsporen van zijn nobele vader te treden. Tijdens zijn avontuur wordt hij bijgestaan door veel vrienden. Wijze raad komt van de neushoornvogel Zazoe, die flink wat te stellen heeft met de ondeugende Simba.

Vrienden voor ’t leven
Het stokstaartje Timon en het vraatzuchtige wrattenzwijn Pumbaa leren Simba genieten van het leven. En dat lukt ze aardig, want even lijkt het erop dat Simba al zijn zorgen vergeet. Maar het zijn het leeuwinnetje Nala en de mandril Rafiki die Simba uiteindelijk weer herinneren aan zijn belangrijke taak.

Aan de slag
Het verhaal bevat elementen uit diverse oude sagen en verhalen, waaronder Shakespeares ‘Hamlet’. Zowel in Californië als in de Disney-MGM Studios te Florida werd een paar jaar aan de film gewerkt. Meer dan 600 mensen droegen een steentje bij en er werden ruim 1.000.000 schetsen en 1197 verschillende achtergrondschilderingen vervaardigd.

Een flinke klus
De medewerkers van de Disney Studios maakten diverse studiereizen naar Afrika, bezochten dierentuinen en voerden gesprekken met deskundigen, zodat ze precies wisten hoe de getekende hoofdrolspelers zich moesten bewegen en gedragen. Alleen al aan een tweeënhalve minuut durende scène in de film, het op hol slaan van de kudde wildebeesten, werd door een team van vijf computerexperts maar liefst twee jaar gewerkt.

De Leeuwenkoning kwam in juni 1994 in de bioscopen. De film was een groot succes en liedjes als ‘Circle of life’, ‘Hakuna Matata’ en ‘Can you feel the love tonight’ werden grote hits.

Een vervolg
In 1998 verscheen er een vervolg op video. In deze film, ‘De Leeuwenkoning II: Simba’s Trots’, zie je het verhaal van Simba en zijn dochter Kiara, die verliefd wordt op Kovu uit Scars vroegere groep. En in ‘De Leeuwenkoning 3: Hakuna Matata’ uit 2004 zie je bepaalde scènes uit de eerste film nóg eens, maar dan vanuit het perspectief van Timon en Pumba. Veel figuren uit De Leeuwenkoning zijn ook present in de televisieserie House of Mouse.

Simba in de strip
In 1994 wordt ook gelijk een strip gemaakt, naar het verhaal van de film. Vanaf dat moment verschijnt Simba ook in andere stripverhalen. Deze verhalen spelen zich meestal af in de periode dat hij nog als welpje bij zijn ouders woont.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer