ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Rockerduck

Duckipedia: Rockerduck

Zeg de naam Rockerduck en oom Dagobert begint te briesen. Waarom? Dat kun je hieronder lezen.

Govert Goudglans maakt oom Dagobert al sinds 1956 het leven zuur. Maar in 1961 leren we nóg een geduchte concurrent van de rijkste eend ter wereld kennen. In het verhaal Boat Buster zien Donald en de neefjes hun oom kibbelen met John D. Rockerduck, ook een oliemagnaat. Beide eenden zijn ervan overtuigd dat de benzine uit hun raffinaderijen de beste is. En hoe kun je dat beter bewijzen dan door een wedstrijd?

Oom Dagoberts andere concurrenten, Govert Goudglans en Venijn McSnekke, schuwen sluwe middelen niet om er beter van te worden, maar Rockerduck lijkt in dit eerste verhaal een magnaat van het type Dagobert. Een grote mond, maar geen schurk. Boat Buster is het eerste en enige verhaal dat Carl Barks met Rockerduck heeft geschreven en getekend. Hierna duikt hij voornamelijk op in de stripverhalen die in Italië met de Disney figuren worden gemaakt. Deze verhalen kun je in Nederland in de pockets lezen.

En in deze verhalen wil Rockerduck zich wél bezondigen aan duistere zaken als spionage en sabotage. Hiervoor schakelt hij vaak de hulp in van zijn secretaris Lusky, maar ook van de Zware Jongens. In tegenstelling tot Dagobert en Goudglans is Rockerduck geen krent. Hij leeft in weelde en hij protst graag met zijn rijkdom. Maar hij wil wel net zo als zijn medegigaziljardairs de beste zijn. En daarom gaan veel verhalen over de manier waarop Dagobert en Rockerduck proberen elkaar af te troeven in het zakendoen.

In het verhaal De Koning van de Koperheuvel geeft de tekenaar Don Rosa een kijkje in de jeugd van Rockerduck. In 1885 is oom Dagobert in de Amerikaanse staat Montana op zoek naar koper. Dagobert sluit vriendschap met Rockerducks vader, de industrieel Howard Rockerduck, die in de jonge Dagobert veel van zichzelf herkent.

Howard is namelijk rijk geworden tijdens de goldrush van 1849 en hij leert Dagobert de fijne kneepjes van het vak, waardoor hij 10.000 dollar verdient. Maar Howards verwende zoontje John is minder te spreken over Dagobert, die hij slechts als een “vieze arbeider” ziet. En dat is gelijk het verschil tussen Dagobert Duck en John Rockerduck. Oom Dagobert heeft zijn eigen fortuin bij elkaar verdiend door keihard te werken, terwijl de jongere Rockerduck beschermd is opgevoed door zijn rijke vader.

Wist je dat…

…John D. Rockerduck is gebaseerd op de Amerikaanse oliemagnaat en zakenman John D. Rockefeller (1839-1937)? Rockefeller was waarschijnlijk de rijkste man aller tijden. Hiernaast zie je hem op de foto. Op het haar, de bril, de snor en de snavel na, is het sprekend Rockerduck, nietwaar?

…Rockerduck en Govert Goudglans maar in drie verhalen samen optreden? Toch zijn ze allebei prominent lid van de Biljonairsclub.

.…zijn secretaris Lusky eigenlijk zijn enige vertrouwenspersoon is?

…Rockerduck de vreemde gewoonte heeft zijn hoed op te eten, wanneer hij verslagen is door Dagobert?

…Rockerduck ook luistert naar de namen Klaas Klever (Duitsland), Crésus Flairsou (Frankrijk), Rikerud (Noorwegen), Kwakerfeller (Polen) en Von Pluring (Zweden)?

…Rockerduck voornamelijk in zijn geboorteland Engeland woont?…Rockerduck ook als superschurk voorkomt in de Italiaanse stripreeks Ultraheroes? Hier heet hij Rollerdollar.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer