Een bescheiden filmrol
Rakkers eerste verschijning was niet in een strip, maar op het witte doek. En wel in de film Lady en de Vagebond, die Walt Disney in 1955 uitbracht! Op het einde van de film worden vier puppy's geboren: drie meisjes en een jongen. De meisjes zijn even braaf als hun moeder, maar de jongen lijkt veel meer op zijn vader: ondeugend en avontuurlijk. En daardoor steelt Rakker gelijk de show!

Rakker in de krant
Zoals van de meeste tekenfilms, verschijnt ook van Lady en de Vagebond een stripversie. Dit verhaal staat in de zondagse bijlagen van diverse Amerikaanse kranten van 2 januari t/m 10 juli 1955. Het publiek is meteen enthousiast, en nog in hetzelfde jaar wordt er een dagstrip in het leven geroepen. Het einde van de tekenfilm, waarin Lady en Vagebond puppy´s hebben, wordt het uitgangspunt voor de nieuwe krantenstrip. En wie anders dan de ondeugende Rakker om de hoofdrol te vervullen!

Rakker over de grens
De verhalen van Rakker komen dus oorspronkelijk uit Amerika. Daar heet deze vriendelijke pup Scamp. Maar Rakker is in veel meer landen bekend. In het Duits heet hij bijvoorbeeld Strolchi, en in het Deens Vaks. De Italianen noemen hem Lillo, terwijl de Zweden hem kennen als Ludde.

Voor het eerst in Nederland
En dit was Rakkers eerste verschijning in de Nederlandse Donald Duck! Dat was in nummer 12 van 1959. In dat verhaal besluit hij in het bos te gaan leven om een wilde hond te worden. Maar dat viel niet mee!

Rakkers eigen film
In 2001 kwam het vervolg uit op Lady en de Vagebond, met in de hoofdrol… Rakker! In Rakkers Avontuur ziet Rakker er wat ouder oud dan we hem kennen. Maar verder is hij niets veranderd! Hij vindt het moeilijk om te leven volgens de regels van het huis. Hij wil zich vies maken en ravotten door de kamer. Daarom wil hij graag bij een groep straathonden horen. Maar dan krijgt hij te maken met een oude kennis van zijn vader...

In deze film zien we ook dat Rakker (rechts) net als zijn ouders (links) wel van een vleugje romantiek houdt!