ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Rakker

Duckipedia: Rakker

Rakker kennen we als een nieuwsgierig en ondeugend hondje. En hoewel hij al heel wat jaartjes meegaat, blijft hij altijd een lieve pup! Wat weet jij over dit ravottende hondje?

Een bescheiden filmrol
Rakkers eerste optreden was niet in een strip, maar op het witte doek. En wel in de film Lady en de Vagebond, die Walt Disney in 1955 uitbracht! Het is het liefdesverhaal van een deftige dameshond, Lady, en een ruwe straathond, Vagebond. In de laatste minuten van de film worden vier puppy’s geboren: drie meisjes en een jongen. De meisjes zijn even braaf als hun moeder, maar de jongen lijkt veel meer op zijn vader: ondeugend en avontuurlijk. En daardoor steelt Rakker gelijk de show! Al had hij in de film nog geen naam…

Rakkers eigen film

In 2001 kwam het vervolg uit op Lady en de Vagebond, met in de hoofdrol… Rakker! In Rakkers Avontuur ziet Rakker er wat ouder oud dan we hem kennen. Maar verder is hij niets veranderd! Hij vindt het moeilijk om te leven volgens de regels van het huis. Hij wil zich vies maken en ravotten door de kamer. Daarom wil hij graag bij een groep straathonden horen. Maar dan krijgt hij te maken met een oude kennis van zijn vader…

In deze film zien we ook dat Rakker (rechts) net als zijn ouders (links) wel van een vleugje romantiek houdt!

Rakker in de krant

Zoals van de meeste tekenfilms, verschijnt ook van Lady en de Vagebond een stripversie. Dit verhaal staat van 2 januari t/m 10 juli 1955 in verschillende Amerikaanse zondagskranten. Het publiek is meteen enthousiast, en nog in hetzelfde jaar krijgt Rakker zijn eigen strip, die tot 1988 élke dag in de krant komt te staan! Het einde van de tekenfilm, waarin Lady en Vagebond dus puppy’s hebben, wordt het uitgangspunt. En wie anders dan de ondeugende Rakker om de hoofdrol te vervullen!

Rakker-strip in de Nederlandse krant

In de meeste van deze stripjes zien we hoe Rakker de wereld ontdekt, en niet alleen in contact komt met andere honden maar ook allerlei andere dieren. Pieps de muis, bijvoorbeeld. En Tjieps, het vogeltje! Langere avonturen van Rakker duiken op in de maandelijkse Amerikaanse striptijdschriften. Die laten vooral zijn ondeugende kant zien. Rakker verveelt zich bar in zijn veilige achtertuin, en glipt ertussenuit om op avontuur te gaan. Hij is toch immers een stoere hond, zoals zijn vader? Maar meestal keert hij toch weer snel terug naar zijn moeder en drie zusjes… want voor de gevaren van de grote stad is hij nog echt iets te jong!

Rakker in het Deens

Rakker over de grens

De verhalen van Rakker komen dus oorspronkelijk uit Amerika. Daar heet deze vriendelijke pup Scamp. Maar in het Duits heet hij bijvoorbeeld Strolchi, en in het Deens Vaks. De Italianen noemen hem Lillo, terwijl de Zweden hem kennen als Ludde. Hier heet hij sinds 1956 al als Rakker, toen zijn dagelijkse strip bij ons in De Telegraaf ging verschijnen. In nummer 12 van 1959 verschijnt Rakker voor het eerst in het vrolijke weekblad Donald Duck. In dat verhaal besluit hij in het bos te gaan leven om een wilde hond te worden. Maar dat valt nog niet mee!

Rakker in Donald Duck 12 van 1959

Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse Donald Duck, en worden veel van zijn avonturen ook in Nederland geschreven en getekend!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer