ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Puk en Max

Duckipedia: Puk en Max

Puk en Max zijn de neefjes van Mickey Mouse. Ze verschenen voor het eerst in de Mickey Mouse-krantenstrip van 18 september 1932. Op die dag vraagt mevrouw Amalia Muis aan Mickey om op haar twee zoontjes te passen.

Twee ondeugende neefjes

En dat heeft-ie geweten! Want Puk en Max waren in het begin veel ondeugender dan tegenwoordig. Binnen een paar plaatjes springen de twee met een ontstopper door de gang, bekladden ze een schilderij en laten ze zich op een stoffer en blik door Pluto voortslepen.

Orphan’s Benefit
De tweeling is speciaal voor de strips bedacht door de tekenaar Floyd Gottfredson, maar ook in de Mickey Mouse tekenfilms uit de jaren ’30 zien we ze wel eens terug. Zo vertonen de weeskindertjes uit de tekenfilm Orphan’s Benefit uit 1934 veel gelijkenissen met Puk en Max, die in het begin ook in nachthemdjes rondliepen. Dit leger aan Pukken en Maxjes maakt het Mickey, Donald en Goofy in ieder geval flink moeilijk om een voorstelling te geven.

Mickey’s Steamroller
In Mickey’s Steamroller uit 1934 loopt Minnie met de twee jongens in een kinderwagen. In dit filmpje bewijst het duo hoeveel schade ze kunnen aanrichten met een stoomwals!

Twee neefjes… of meer?
Het lijkt erop dat Disney’s team in het begin niet precies wist wat ze met Mickeys neefjes wilden doen. Want hun namen en hun aantal veranderden wel een paar keer! In Amerika heten Puk en Max Mortie en Ferdie.

Maar in een paar vroege verhalen worden ze echter ook wel Morty en Monty genoemd. In sommige stripjes en filmpjes komen zelfs meer neefjes voor, die luisteren naar namen als Billy, Freddy en Marmaduke.

Wist je trouwens dat de naam Mortie een afkorting is voor Mortimer? En dat Mortimer Mouse de oorspronkelijke naam van Mickey Mouse was? Een enkele keer verschijnen Puk en Max ook in de Donald Duck-strip van Al Taliaferro!

Puk en Alvin

Puk staat er alleen voor
In 1942 verdwijnt Max uit de krantenstrip en is Puk het enige neefje van Mickey. Puk krijgt daarna gezelschap van zijn vriendje Alvin en vriendinnetje Millie. In de verhalen uit de maandelijkse stripbladen spelen de neefjes nog wel gewoon samen mee. En het zijn deze verhalen die je nog regelmatig in Donald Duck kunt lezen.

Wie is wie
Wie is nou Puk en wie is nou Max, zul je je misschien afvragen? Dit is niet met zekerheid te zeggen, want ze wisselen vaak van pakje en petje. Misschien wel om hun oom Mickey te foppen! Een enkele keer heeft de één een matrozenpetje op, terwijl de ander een soort kroontje draagt.

Duckstad Vooruit
Als je wel eens Duck Out leest, weet je dat Puk en Max de sterspelers zijn in voetbalteam Duckstad Vooruit. Ook Kareltje, het neefje van Goofy, speelt mee in dit team. In deze verhalen is ook de moeder van Puk en Max weer te zien, die nu een stuk hipper is dan in 1932!

In het buitenland
Laten we tot slot nog even kijken hoe Puk en Max over de grens heten:
Denemarken: Mik og Mak
Finland: Mortti ja Vertti
Frankrijk: Jojo et Michou
Hongarije: Frici és Minci
IJsland: Mikk og Makk
Noorwegen: Tipp og Topp
Zweden: Teddi och Freddi

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer