ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Pluto

Duckipedia: Pluto

Pluto is de trouwe viervoeter van Mickey Mouse. En trouw is hij, want de vrolijke nieuwsgierige hond gaat al aardig wat jaartjes mee!

Waakhond in de gevangenis

Je zult het misschien niet geloven, maar Pluto is zijn carrière begonnen als gevangenishond! En wel in de korte tekenfilm The Chain Gang uit 1930. In dit filmpje zit Mickey Mouse in de gevangenis. Hij ontsnapt en wordt achternagezeten door twee gemene honden die eruitzien als Pluto.

Voorlopers

Pluto gemeen? Twee Pluto’s? Dat klinkt wel erg gek! Eigenlijk zijn de twee bloedhonden uit dit filmpje nog maar voorlopers van de Pluto die we nu kennen. Ze hebben geen naam, maar ze zijn wel getekend als Pluto.

Pluto uit Mickey’s Orphans uit 1931.

Pluto? Nee, Rover!

In zijn tweede verschijning is de bekende hond ook nog niet de huidige Pluto. In The Picnic, ook uit 1930, is hij Minnies hond die luistert naar de naam Rover. Pas vanaf The Moose Hunt heet hij Pluto en is hij de hond van Mickey.

Pluto als filmster

In de jaren daarop worden er verschillende filmpjes met Pluto gemaakt. Meestal is hij Mickey’s trouwe viervoeter, maar in andere filmpjes komt Mickey helemaal niet voor en krijgt Pluto het aan de stok met bijvoorbeeld Donald of Knabbel en Babbel.

Een jaloerse hond

De meeste filmpjes gaan over Pluto’s problemen om Mickey iets duidelijk te maken. Of om zijn jaloezie wanneer Mickey zich om een ander dier bekommert, zoals het olifantje Bobo in Mickey’s Elephant uit 1936.

Jachthond

Dat Pluto oorspronkelijk een jachthond is zien we terug in filmpjes als Fishin’ Around (1931), The Duck Hunt (1932), The Pointer (1939) en R’coon Dawg (1951). The Pointer was zelfs voor een Oscar genomineerd!

Eigen tekenfilms

Vanaf 1937 krijgt Pluto ook zijn eigen serie tekenfilmpjes, waarin hij alleen de hoofdrol speelt. De eerste hiervan is Pluto’s Quin-Puplets.

Pluto als stripheld

En ook in de strips is Pluto een trouwe vriend voor Mickey! Zijn eerste verschijning in de krantenstrip van 8 juli 1931. Hij volgt Mickey naar huis, die net een ijsje voor Minnie heeft gekocht. En daarna is hij nooit meer weggegaan.

Pluto in de krantenstrip

Pluto is vanaf dat moment een van de vaste figuren in de strips van Floyd Gottfredson, die de Mickey-strip jarenlang voor de Amerikaanse kranten tekende. Ook speelt Pluto tussen 1952 en 1962 de hoofdrol in een tiental Four Color Comics van uitgeverij Dell. En tegenwoordig is hij natuurlijk niet meer weg te denken uit het vrolijke weekblad Donald Duck!

Dwergplaneet

Tot slot is het nog leuk om te vertellen dat Pluto is vernoemd naar de dwergplaneet Pluto. Die werd ontdekt in het jaar dat Pluto voor het eerst op het witte doek verscheen: 1930.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer