ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Peter Pan

Duckipedia: Peter Pan

Een jongen die kan vliegen, niet ouder wordt dan twaalf en een schaduw heeft die een eigen leven leidt: dat is Peter Pan! Peter leeft in Nooitgedachtland, een land waar niemand volwassen wordt en waar iedereen verhalen mag blijven vertellen, hoe oud je ook bent.

Nooitgedachtland

Peter Pan zou een heel vredig leven kunnen hebben. Met het elfje Tinkerbel, de zeemeerminnen, de indianen en de Slimme Jongens is het een vrolijke boel in Nooitgedachtland. Maar helaas leeft er ook een stelletje gemene zeerovers.

Met aan het hoofd de gewetenloze Kapitein Haak. Bijgestaan door scheepsmaatje Vetje maakt hij Peter het leven zuur. Toch blijft Peter altijd vrolijk en is hij zelfs voor Kapitein Haak niet bang.

Wendy, Jan en Michiel

Als Peter zijn schaduw komt zoeken, die hij tijdens een tochtje in Londen verloren is, maakt hij kennis met Wendy en haar jongere broertjes Jan en Michiel. Zij zijn blij verrast om Peter in het echt te zien. Wendy, Jan en Michiel geloven namelijk in het bestaan van Peter Pan, maar hun ouders (meneer en mevrouw Van Dalen) vinden het maar onzin. Meneer Van Dalen heeft Wendy verboden om nog langer verhalen over Peter te vertellen aan Jan en Michiel. Volgens hem is het hoog tijd dat Wendy eens volwassen wordt.

Als Peter Pan van Wendy hoort dat ze geen verhalen meer mag vertellen, schrikt hij behoorlijk. Hij neemt Wendy, Jan en Michiel mee naar Nooitgedachtland. Daar beleven ze allerlei mooie en spannende avonturen, samen met Tinkerbel en de Slimme Jongens.

Toneelstuk

Het verhaal over Peter Pan is één van lievelingsverhalen van Walt Disney. Net als vele andere Disneyfilms is het verhaal niet door hem zelf bedacht. De film ontstond naar aanleiding van een toneelstuk, waar Walt samen met zijn broertje Roy naartoe ging. Een paar jaar later werd het toneelstuk nogmaals opgevoerd, met niemand minder dan een jonge Walt Disney in de hoofdrol. Het toneelstuk werd ruim honderd jaar geleden – in 1904 – geschreven door de Engelsman Sir James Barrie. Het verhaal verloopt iets anders dan de tekenfilm zoals wij die nu kennen.

Net als in de film speelt het toneelstuk zich af in Nooitgedachtland, maar Peter maakt op een andere manier kennis met Wendy. De Slimme Jongens willen graag een moeder die hen verhalen vertelt, waarop Peter naar Londen vertrekt om Wendy en haar broertjes over te halen om mee te gaan naar Nooitgedachtland.

In het toneelstuk speelt Wendy een even grote rol als Peter, terwijl Peter in de tekenfilm duidelijk het belangrijkst is. Maar het grootste verschil is misschien nog wel dat Peter Pan in het toneelstuk werd gespeeld door een vrouw! Later werd de rol gespeeld door een jongen. Vele jaren later maakte Walt Disney een tekenfilm van Peter Pan, die uiteindelijk op 5 februari 1953 in première is gegaan.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer