ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Panchito

Duckipedia: Panchito

Met zijn trouwe paard Señor Martinez trekt Panchito door Mexico. En overal waar hij komt beleeft hij wel een avontuur. Hoe goed ken jij deze vriendelijke haan?
Wist je bijvoorbeeld dat zijn volledige naam Panchito Romero Miguel Junipero Francisco Quintero González III is? En dat hij ook wel Panchito Pistoles wordt genoemd?

Een opvolger voor Joe
In 1943 had het filmpubliek in de film Saludos Amigos kennisgemaakt met de Braziliaanse papegaai Joe Carioca. Walt Disney had veel geld verdiend met die film en Joe was erg populair geworden, vooral in Zuid-Amerika. Tijd voor een vervolg dus! En dat kwam, in 1945.

The Three Caballeros
In The Three Caballeros is Donald jarig en ontmoet hij Joe opnieuw. Maar Joe heeft iemand meegebracht… en dat is niemand minder dan Panchito! Panchito geeft Donald een piñata. Dat is een Mexicaanse surprise gevuld met snoep of cadeautjes, die je stuk moet slaan. In Donalds piñata zit het boek Book of Mexico. Panchito neemt Donald en Joe mee het boek in en vertelt ze over de schoonheid van Mexico.

Echte acteurs
Maar de film had nog iets bijzonders. De getekende personages (Donald, Joe en Panchito) acteren namelijk naast échte acteurs. Tegenwoordig zie je dat wel vaker, maar in die tijd was dat ongebruikelijk.

Een vervelende grappenmaker
In de film is Panchito een bijzonder druk baasje. Hij rent en vliegt over het scherm in zijn felrode kleren en schiet voortdurend in de lucht met zijn twee revolvers. Hij houdt ook van vervelende grapjes… en daar is Donald vaak de dupe van! Veel kijkers vonden Panchito zelfs een beetje té gemeen. Misschien is hij wel daarom wel nooit meer op het witte doek teruggekeerd…

In de strip

De film The Three Caballeros kwam uit in februari 1945, maar in november 1943 speelde Panchito al de hoofdrol in een strip! In dit verhaal gaat Panchito op stap met Klaartje Kip. De Amerikaanse tekenaar Ken Hultgren tekende het voor Walt Disney’s Comics and Stories nummer 43. Hiernaast zie je de Finse versie.

In de krant
Vanaf 2 april 1944 verschijnt een kleurenstrip van Panchito in de Amerikaanse zondagskranten. In deze strips wordt Panchito voor het eerst vergezeld door zijn trouwe paard, Señor Martinez. De tekenaar is Paul Murry, die voornamelijk bekend is van zijn Mickey Mouse verhalen uit de jaren ’50.

En in Nederland…
Dan blijft het een tijdje stil rond Panchito in de strip. Maar in de jaren ’80 duikt hij weer op. Niet alleen in herdrukken van de Amerikaanse strips, maar ook in nieuwe verhalen. Hij heeft bijrollen in de Braziliaanse Joe Carioca-strips en krijgt zijn eigen stripverhalen in de Nederlandse Donald Duck.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer