ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Neem Donald (digitaal) mee op vakantie!

Lees Duckies op vakantie!

Paashaas

Duckipedia: Paashaas

Wie aan Pasen denkt, denkt vaak ook aan eieren en de paashaas. Maar waarom eigenlijk?

Eieren en dieren als hazen en konijnen staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven. En Pasen valt in het voorjaar, de periode dat alles weer groen wordt en er veel dieren worden geboren. Al in het verre verleden werden in Griekenland, Perzië en Egypte eieren beschilderd om het lentefeest vrolijk in te luiden.

En ook de paashaas gaat al een tijdje mee! Al in de oudheid werd over hem gesproken. De haas was het symbool van de maan, die de datum bepaalde voor het paasfeest. Het verhaal gaat dat de paashaas oorspronkelijk een grote vogel was. Op een dag had deze vogel zich zo misdragen dat hij tot een haas werd omgetoverd. En dat verklaart waarom de paashaas elk jaar weer nesten bouwt en deze vult met eieren.

De eieren werden beschilderd met heldere, frisse kleuren als weerspiegeling van de lentezon. Ze werden vervolgens door de paashaas in de grond verstopt om de akkers vruchtbaar te maken. Het verstoppen van eieren en het zoeken daarvan is voor veel ouders en kinderen nog steeds een favoriete bezigheid met de paasdagen!

En ook in Duckstad komt de paashaas ieder jaar langs om eieren te verstoppen. Meestal zien we hem niet, maar zoals je weet wil er in Duckstad nog wel eens wat misgaan. In Donald Duck 16 van 1987 loopt de paashaas in een val van Rein Vos. Maar gelukkig bedenkt Broer Konijn een list om hem te bevrijden!

In 2001 (Donald Duck 15) volgt oom Dagobert de paashaas naar het Paaseiland. Hij wil de paashaas ontmaskeren, want hij gelooft niet dat iemand zomaar miljoenen eieren zou wéggeven. We zien dat de paashaas zich verplaatst in een paaskoets die wordt voortgetrokken door ganzen. En de waarheid komt al gauw aan het licht: de paashaas heeft een kip die rond Pasen miljoenen eieren legt. En dit overschot probeert hij weg te werken door de eieren in de tuinen van de mensen te verstoppen.

De paashaas is ook behulpzaam voor zijn collega’s. In het Donald Duck Winterboek 2003 heeft de Kerstman zijn enkel verstuikt. En niet alleen Donald en de neefjes, maar ook de paashaas helpt mee met het rondbrengen van de kerstcadeautjes!

De paashaas krijgt zelf ook wel eens hulp. Want menig Duckstad-inwoner heeft zich al eens als deze eierstrooiende langoor verkleed. Al was dat niet altijd vrijwillig en had niet iedereen de beste bedoelingen…

In het paasnummer van 2011 wordt de paashaas weer achternagezeten. En ditmaal helpen de neefjes hem te vluchten. De boef blijkt uiteindelijk alleen maar te willen weten waarom een haas eieren verstopt. Nou, daarvoor had hij eigenlijk alleen maar deze pagina uit de Duckipedia hoeven te lezen!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer