ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Otto van Drakestein

Duckipedia: Otto van Drakestein

Otto van Drakestein is een verre oom van Donald uit de Germaanse tak van de familie. Er zijn maar weinig vormen van wetenschap waarin hij geen diploma heeft. Die spaart hij namelijk al sinds zijn jeugd! Toch kan hij in de dagelijkse omgang wat vreemd over komen. Want ook wat verstrooidheid en vergeetachtigheid betreft, is hij een echte wetenschapper.

Het Amerikaanse publiek leert Otto niet kennen in een stripverhaal, maar in een televisieprogramma. Vanaf 24 september 1961 geeft Otto in Walt Disney’s Wonderful World of Color wetenschappelijke uitleg over allerlei onderwerpen. Het is het eerste televisieprogramma van Walt Disney dat in kleur op de buis verschijnt en daarom geeft Otto in de eerste uitzending heel toepasselijk uitleg over kleuren in het lied The Spectrum Song. Tot 1967 komen verschillende andere onderwerpen aan bod, variĆ«rend van sport en muziek tot liefde en kinderpsychologie.

Vrijwel tegelijk met zijn televisiedebuut maakt Otto zijn opwachting in de Donald Duck krantenstrip. Op 24 september stuurt hij Donald een portret met zijn beeltenis, maar de volgende dag staat hij daadwerkelijk voor de deur. Otto blijft tot eind november te gast bij Donald, maar dat is zeker niet het laatste wat we van hem hebben gezien. In december 1961 verschijnt er namelijk al een speciaal stripblad waarin hij de hoofdrol speelt.

In de Nederlandse Donald Duck zien we Otto voor het eerst in nummer 18 van 1962. Het is nog maar een kleine bijrol in een verhaal van Goofy en Kareltje, maar vanaf nummer 3 van 1963 is hij echt van de partij. In dit verhaal wacht de hele familie op het station op “ome Otto”, die per trein uit Wenen op bezoek komt. Donald en de neefjes ontdekken al vrij gauw dat het niet meevalt om een verstrooide wetenschapper op bezoek te hebben!

Otto van Drakestein (vroeger schreven we Van Drakenstein) blijft in de jaren ’60 en ’70 een vaste gast in Donald Duck. Hij is vaak een adviseur van oom Dagobert en wedijvert vaak met Willie Wortel bij uitvindwedstrijden. Ook wordt hij nog wel eens door Katrien gestrikt om een toespraak te houden voor de Damesclub.

Tegenwoordig duikt hij nog regelmatig op in de pockets. Vanaf de jaren ’80 is hij ook zo nu en dan te zien in Disney televisieprogramma’s als DuckTales, Raw Toonage, Bonkers, Mickey Mouse Works, Quack Pack, House of Mouse en Mickey Mouse Clubhouse.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer