ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Oma Duck

Duckipedia: Oma Duck

Hoewel oma Duck een dame op leeftijd is, staat ze haar mannetje. En ze weet van aanpakken! Dat moet ook wel, met een aartsluie knecht als Gijs Gans…

Daar is oma!
Oma Duck zien we voor het eerst in de Donald Duck krantenstrip van september 1943. Oma komt bij Donald en de neefjes logeren.

Een ouderwetse dame
Telefoons, wasmachines… al die moderne Amerikaanse snufjes zeggen oma maar niks. Zij heeft zo haar eigen, ouderwetse oplossingen voor de huishoudelijke perikelen.

Gijs en oma
Pas in 1950 zien we oma voor het eerst op haar boerderij, waar ze Gijs Gans als knecht heeft. Oma, een echte boerenvrouw die wel van aanpakken weet, heeft heel wat te stellen met de aartsluie Gijs, die zijn taak als knecht liever slapend en etend vervult. Maar toch is ze erg op hem gesteld, en al gauw zijn de twee onafscheidelijk!

Een hele dierenparade
Later dat jaar wordt de club nog eens uitgebreid. De twee muisjes Tom en Pieter, die we kennen uit de film Assepoester, komen bij oma op zolder wonen.

In Amerika verschijnen tussen 1958 en 1962 onregelmatig “comics” van Grandma Duck’s Farm Friends. Deze bladen staan vol met avonturen van oma en Gijs. Ook leren we de dieren op oma’s boerderij wat beter kennen, zoals Bessie de koe, Billie de geit en Bles het paard.

 

Oma’s verloofde
Wist je dat oma nog eens verloofd is geweest? In Donald Duck 28 uit 1965 wordt ze het hof gemaakt door haar jeugdvriend Manus. De man blijkt echter een oplichter en wordt op gepaste wijze door Donald en de neefjes weggestuurd.

Gijs en oma op tv
Gijs en oma beleven nog regelmatig nieuwe avonturen op hun boerderij. Maar in tekenfilms hebben we ze niet veel gezien. Oma’s tekenfilmcarri√®re beperkt zich tot een verschijning in de aflevering This is Your Life, Donald Duck in het Walt Disney programma Wonderful World of Color. Ook is ze even te zien in de tekenfilm Mickey’s Christmas Carol uit 1983, maar hierin heeft ze geen tekst.

In het buitenland
In elke taal heet oma weer anders:
Deens: Bedstemor And
Engels: Grandma Duck
Spaans: Abuela Pato
Fins: Mummo Ankka
Indonesisch: Nenek Bebek
Italiaans: Nonna Papera
Pools: Babcia Kaczka

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer