ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Oena

Duckipedia: Oena

Ken je prinses Oena nog? Ze verscheen voor het eerst in Donald Duck nr. 20-1998. Maar deze primitieve dame bestaat al héél wat langer: Oena komt namelijk uit de steentijd!

Hoe het allemaal begon
Na een akkefietje beschuldigt Katrien Donald ervan dat hij zó onbeschaafd is dat hij in een prehistorisch dorp niet op zou vallen. Donald krijgt de kans om het tegendeel te bewijzen door samen met Willie Wortel en zijn tijdmachine naar het verleden te reizen (zo’n 10.000 jaartjes terug).

Donald en Willie komen heelhuids aan, maar ze krijgen het aan de stok met een stel brute holbewoners. Dan komt prinses Oena op de proppen. Deze oersterke vrouw is érg gecharmeerd van Donald. Gelukkig weet zij haar oogappel en Willie weer veilig naar de tijdmachine te brengen.

Maarrr… tijdens hun reis naar het heden hebben Donald en Willie een verstekeling aan boord: Oena! Katrien is laaiend, want ze denkt dat Donald een nieuw vriendinnetje heeft. Omdat Willies tijdmachine niet te repareren valt, besluit Donald dat Oena een tijdje bij hem mag komen logeren.

In Duckstad

Het moderne leven is voor Oena nog even wennen. Ook ontmoet ze andere Duckstadbewoners. Niet met iedereen kan ze het vanaf het begin goed vinden.

Oena en de liefde
Katrien is er natuurlijk helemaal niet van gediend dat Oena gevoelens heeft voor háár liefje. Ook Donald zit niet te wachten op de avances van de prehistorische prinses. Daarom koppelt hij Oena in Donald Duck Vakantieboek 2004 aan Guus Geluk. Maar al snel blijkt Guus toch meer interesse te hebben in zijn collectie hoefijzers dan in zijn nieuwe vriendinnetje. Donald is voorlopig dus nog niet af van zijn aanbidster.

Oena’s carrière
Uiteindelijk verhuist Oena van Loebas‘ hondenhok naar een eigen huis en gaat ze zelfs op zoek naar een baantje. Helaas gaat dat niet altijd van een leien dakje…

Terug naar huis
In Donald Duck nr. 24-2007 is Willies tijdmachine eindelijk gemaakt. Donald neemt Oena mee terug naar de prehistorie in de hoop haar daar achter te laten. Helaas voor hem mist Oena Duckstad en besluit ze met Donald terug te gaan. Maar niet alleen… Ze neemt ook haar twee drukke neefjes Tik en Pok en nichtje Beentje mee. Het lijkt er voorlopig niet op dat Donald van Oena (en haar familie) af zal zijn…

Over de grens
Prinses Oena heeft in andere landen soms een iets andere naam.

Amerika: Princess Oona
Denemarken: Prinsesse Una
Duitsland: Prinzessin Oona
Finland: Prinsessa Una
Noorwegen: Prinsesse Gneis
Polen: Neolita
Rusland: Prinsessan Umpa

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer