ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Loebas

Duckipedia: Loebas

Loebas is de trouwe viervoeter van Donald en de neefjes. De sint-bernard is erg gesteld op zijn baasjes, al hebben die het soms flink te verduren met het logge beest.

Alpenklimmers
We zien hem voor het eerst in het korte Mickey Mouse-filmpje Alpine Climbers uit 1936. Mickey, Donald en Pluto beklimmen de Alpen en dat gaat natuurlijk niet zonder problemen. Donald krijgt ruzie met een berggeit en Mickey wordt aangevallen door een arend en zijn jongen. Pluto belandt onder een pak sneeuw, maar wordt gered door een ietwat slome sint-bernard. Om Pluto te ontdooien was wel een “klein” borreltje nodig.

Eerste krantenstrip
Het is 17 maart 1938 wanneer Loebas voor het eerst verschijnt in de krantenstrip van Donald Duck. Donald wil een paar appels pakken die voor een boom liggen, maar aan deze boom zit Loebas vastgebonden. Donald is kennelijk nog een beetje bang voor het beest, want hij verstopt zich onder een doos om bij de appels te komen.

Een vaste gast
Een paar weken later, op 8 april, verschijnt Loebas weer. Hij is hier al een stuk sympathieker, maar het is ook gelijk duidelijk dat het niet het type huisdier is waar een opvliegende eend als Donald tegenop gewassen is. Vanaf dat moment is Loebas een vaste gast in de krantenstrips van tekenaar Al Taliaferro en schrijver Bob Karp.

Een pup
Op 31 december 1945 verschijnt ook Loebas’ pup Hector ten tonele. Nou, dit hondje is een aardje naar zijn vaartje!

Loebas bij de Woudlopers?
Vanaf 1944 gebruikt Carl Barks Loebas ook regelmatig in zijn stripverhalen met Donald en de neefjes. In 1951 is hij zelfs de eerste mascotte van de Jonge Woudlopers! Maar wat blijkt? De trouwe sint-bernard is bang voor sneeuw!

Intelligente Loebas
In Donald Duck 27 van 1993 is Donald het suffe gedrag van zijn hond zat! Hij laat Willie Wortel een drankje uitvinden waardoor Loebas opeens erg intelligent wordt!

Loebas van de wolven
Dat Loebas ook wel eens dapper kan zijn, bewijst hij in Donald Duck Extra 8 van 2007. In het verhaal Loebas van de Wolven sluit hij zich na de zoveelste aanvaring met Donald aan bij een roedel wolven. Uiteindelijk redden Loebas en zijn nieuwe vrienden Donald uit de klauwen van een grote beer, waarna viervoeter en baasje elkaar weer in de armen sluiten.

Favoriet figuur
Loebas was ook een van de favoriete figuren van de Argentijnse tekenaar Daniel Branca. In veel van zijn verhalen zet Loebas de boel dan ook flink op stelten! Zoals in dit verhaal, uit Donald Duck Extra 2 uit 1991.

Buitenland
In het Engels heet Loebas oorspronkelijk Bolivar. In latere verhalen wordt hij ook wel Bernie of Bornworthy genoemd. En in andere talen? Kijk maar eens mee:

Deens: Bernhard
Duits:
Bernie
Fins: Pulivari
Laps: Benne
Pools: Maluch
Spaans:
Tormenta

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer