ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Lizzy, Juultje en Babetje

Duckipedia: Lizzy, Juultje en Babetje

Lizzy, Juultje en Babetje zijn drie vlotte moderne meiden. Maar dat is niet altijd zo geweest. Kijk maar eens mee!

De nichtjes van Katrien
Met de drie ondeugende neefjes van Donald kon het Amerikaanse publiek al in 1938 kennismaken. Het andere drietal; Lizzy, Juultje en Babetje, is wat jonger. Zij zijn de nichtjes van Katrien en ze traden voor het eerst op in een stripverhaal uit 1953.

Carl Barks
Ze werden bedacht door de schrijver en tekenaar Carl Barks, de man die ook oom Dagobert, Willie Wortel, Guus Geluk, de Zware Jongens en de heks Zwarte Magica verzonnen heeft. In dat stripavontuur ontmoeten Donald en de neefjes de drie meisjes voor het eerst als ze bij een huis aanbellen waar juist Katrien op haar nichtjes past!

Dottie
Een aantal jaar eerder, in 1941, had tekenaar Al Taliaferro in een Donald Duck krantenstrip al eens een jong meisje geïntroduceerd. Hoewel zij de naam Dottie kreeg, lijkt zij toch sterk op de nichtjes. Hier zie je de Deense versie.

Strijd met de neefjes
In tegenstelling tot de neefjes, die bijna in ieder stripverhaal van de partij zijn, beleefden de nichtjes veel minder vaak een avontuur. Af en toe doken ze op, en hoewel ze het meestal goed met hun neefjes konden vinden, zijn er ook verhalen gemaakt waarin ze elkaar dwars zitten.

Roodkapje Patrouille
De onderlinge strijd wordt vergroot doordat Kwik, Kwek en Kwak lid zijn van de Jonge Woudlopers, die denken dat ze heel wat stoerder zijn dan de Roodkapje Patrouille, de scoutinggroep waar Lizzy, Juultje en Babetje lid van zijn.

DuckTales
Als je wel eens naar DuckTales hebt gekeken, zul je misschien denken dat een van de nichtjes ook een rol speelt in deze tekenfilmserie. Toch is dit niet zo. Het meisje met de roze strik dat vaak met de Ducks mee gaat op avontuur heet dan wel Lizzy, maar ze is niet het nichtje van Katrien! De Lizzy uit DuckTales is namelijk de kleindochter van oom Dagoberts huishoudster, mevrouw Baktaart. In de oorspronkelijke Engelse versie heet het meisje dan ook Webbigail Vanderquack (oftewel Webby) en niet April, zoals onze Lizzy in het Engels heet. Het foutje is dus in de vertaling geslopen. Een beetje verwarrend, hè?

Duckies Hoewel de neefjes en de nichtjes dus al jaren avonturen beleven, is de naam “Duckies” nog niet zo lang bekend. In 1998 bedacht de redactie van het Nederlandse weekblad Donald Duck dat het eigenlijk jammer was dat de drie nichtjes niet vaker avonturen beleefden.

Hippe nichtjes
Men besloot de drie meisjes een beetje moderner te maken. Ze liepen immers al jaren rond in bijna dezelfde kleding als hun tante Katrien met ouderwetse strikken in het haar en met veel te grote roze pumps. Het werd dus tijd voor een modernere “outfit” en een eigentijds kapsel. In een van de strips krijg je trouwens te zien hoe de nichtjes aan hun nieuwe kapsel komen!

Moderne meiden
Lizzy, Juultje en Babetje zijn nu drie vlotte, leuke meiden, die niet langer met poppen spelen, maar skaten, cd’s draaien, internetten en een mobieltje hebben! Ze beleven spannende avonturen met hun tante, die je natuurlijk ook kunt lezen in het blad Katrien!

Klasgenoten
In de strips van de Duckies zitten de nichtjes bij de neefjes in de klas. In deze serie grappen leren we ook hun klasgenoten en hun meester Warbol kennen.

Schetsen
De nieuwe “look” van de nichtjes is overigens bedacht door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans. De klasgenoten zijn door de striptekenaar Daniel Branca uit Buenos Aires (Argentinië) op verzoek van de Nederlandse redactie ontworpen. Hieronder zie je de eerste schetsen.

Wie is wie
Weet je trouwens wie van de nichtjes wie is? Babetje is het nichtje met de twee staartjes, Lizzy heeft één staartje en Juultje de haarband. In elk land heten deze drie meiden weer anders:

Amerika: April, May en June
Denemarken:
Kylle, Pylle en Rylle
Noorwegen: Hetti, Letti en Netti
Zweden: Kicki, Pippi en Titti
Duitsland: Dicky, Dacky en Ducky
Finland: Leenu, Liinu en Tiinu
Polen: Kizia, Mizia en Fizia

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer