ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Neem Donald (digitaal) mee op vakantie!

Lees Duckies op vakantie!

Lampje

Duckipedia: Lampje

De meest onafscheidelijke vrienden in Duckstad zijn Willie Wortel en Lampje. Al meer dan 55 jaar assisteert het vrolijke peertje de uitvinder. Maar hoe is deze mooie vriendschap eigenlijk begonnen?

The Cat Box

In zijn allereerste avonturen moest Willie het nog zonder zijn assistentje doen, maar Lampje duikt voor het eerst op in The Cat Box: een verhaal van Carl Barks uit 1956. Willie heeft last van een huilende kat in de tuin en vindt een apparaat uit waarmee hij de gedachten van de kat kan lezen. Lampje rent in dit verhaaltje alleen nog wat rond en verstopt zich zo nu en dan onder Willies jasje als de kat te veel lawaai maakt.

Avonturen

In de latere verhalen die door Carl Barks zijn geschreven en getekend, krijgt Lampje een steeds grotere rol. Terwijl Willie druk is met al zijn uitvindingen, beleeft Lampje de gekste avonturen op de achtergrond. Zo zien we hem dammen met Loebas, stierenvechten met een krab, gewichtheffen, vliegen met duiven en hij wordt achternagezeten door slangen.

Solo

Meestal speelt Lampje dus een rolletje in Willies verhalen, maar in Donald Duck Extra 11 van 2006 beleeft Lampje een keer een eigen avontuur. In dit spannende verhaal valt Lampje uit het raam, waarna hij door allerlei ongelukjes in de verre toekomst belandt. Daar blijken hij en Willie al eeuwen als grote helden van Duckstad gezien te worden. Allemaal leuk en aardig, maar Lampje mist natuurlijk zijn grote vriend Willie. Gelukkig weet hij via een interdimensionale poort weer thuis te komen.

Waar komt Lampje eigenlijk vandaan?

Schrijver en tekenaar Don Rosa blikt in zijn verhalen vaak terug in het verleden van de Duckstad-inwoners. In het verhaal ‘Willies Eerste Uitvinding’ doet hij uit de doeken waar Lampje vandaan komt. Oom Dagoberts geld is door een verzakking in een grot onder het geldpakhuis terechtgekomen. Als hij Willie om hulp vraagt, maakt de uitvinder van Donalds schemerlamp en wat oud staal een looplampje met camera dat poolshoogte in de grot kan nemen.

Aan het einde van het verhaal heeft Dagobert al zijn geld weer terug, maar kan Willie toch geen afscheid nemen van deze geweldige uitvinding. En sindsdien zijn de twee nooit meer uit elkaar gegaan.

Lampje loopt weg

Nooit meer? Nou ja, Lampje is wel eens na een uit de hand gelopen ruzie van huis weggelopen. Maar ook toen bleek dat de twee eigenlijk geen dag zonder elkaar kunnen…

Wist je dat…

…Lampje in het Engels ‘Little Helper’ heet?

…Lampje ook te zien was in de tekenfilmserie Ducktales?

…Lampje ook vaak een leuk rolletje speelt op de redactionele pagina’s in Donald Duck Weekblad? Zo zie je hem in de rubriek Willies Wereld en sierde hij de abonneepagina in 2010 en 2013.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer