ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Kleintje

Duckipedia: Kleintje

Kleintje is geen prettig heerschap. Hij neemt het namelijk niet zo nauw met de letter van de wet en dat zorgt ervoor dat hij het regelmatig aan de stok krijgt met Mickey Mouse. De smerige zaakjes die hij met zijn maat Dolle Daan opzet, worden steevast gedwarsboomd door deze pientere speurneus.

Kleintje treed voor het eerst op in het verhaal De Schat van Oemba Loemba dat in 1966 in het Amerikaanse Disney tijdschrift Walt Disney’s Comics and Stories verschijnt. In dat avontuur vertrekken Mickey, Minnie en Goofy samen met hun oude vriend kapitein Kerkmuis en zijn kompasgorilla Spokie naar Afrika om een verborgen schat te vinden. Maar ze worden gevolgd door Kleintje en Dolle Daan… Je kunt dit verhaal nalezen in Donald Ducks 19 t/m 22 uit 2007.

Een grappig detail is dat dit eerste verhaal een bewerking is van een veel oudere strip, namelijk de Mickey Mouse krantenstrip De Schat van kapitein Hazzard uit 1937. In dit verhaal zijn de schurken Boris Boef en Eli Gluip, maar voor de versie uit het stripblad zijn deze figuren vervangen door Dolle Daan en Kleintje.

Eerste verschijning van Kleintje en Dolle Daan in 1966…
…en dezelfde scène in de krantenstrip uit 1937.

Ook in de jaren daarna blijven Dolle Daan en Kleintje in de weer met hun boevenpraktijken. Voor hun snode plannen moeten de twee zich regelmatig vermommen. Door zijn lengte blijft de beste vermomming voor Kleintje toch altijd een babykostuum!

In de jaren ’70 verscheen Kleintje ook al regelmatig in Donald Duck, alleen luisterde hij toen nog naar de naam Timmie Teen. Zijn oorspronkelijke Engelse naam is Idgit the Midget.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer