ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Kerstman

Duckipedia: Kerstman

Rond de kerstdagen zie je hem overal verschijnen: op kerstkaarten, in etalages en op televisie. En ook in het vrolijke weekblad komt hij steevast langs aan het einde van het jaar… de Kerstman. Daarom hier een overzicht van deze vrolijke snuiter in de Disney wereld!

Silly Symphony
Disney’s Kerstman zien we voor het eerst in een korte tekenfilm, en wel in de Silly Symphony Santa’s Workshop uit 1932. In dit filmpje zien we hoe de Kerstman en zijn elfjes zich voorbereiden op het kerstfeest de volgende dag. Vrolijk zingend maken de elfjes de arreslee en de rendieren klaar voor het grote feest, terwijl de Kerstman bepaalt welke cadeautjes de kinderen krijgen. En als al deze cadeautjes in de werkplaats zijn gebouwd, gaat de arreslee op pad.

Tijdschriften
Het duurt nog even voor de Kerstman ook een rol in de stripverhalen gaat spelen, maar we zien hem al wel af en toe opduiken op voorplaten van de Disney uitgaven van die tijd. Zoals link een uitgave voor klanten van de Detroit Creamery (1934) en rechts de voorplaat van het kerstnummer van Walt Disney’s Comics & Stories uit 1943.

Ondeugende neefjes
Op 19 december 1944 laat de tekenaar Al Taliaferro de Kerstman optreden in de Donald Duck krantenstrip. Een wel heel ondeugende Kwik, Kwek en Kwak laten de beste baas duidelijk merken dat ze niet tevreden waren met de cadeautjes die ze vorig jaar hadden gekregen.

Hulpjes
In het Amerikaanse stripblad Donald Duck verschijnt in 1947 het verhaal Santa Claus Land. In dit verhaal zijn Mickey, Goofy en de Zeven Dwergen hulpjes van de Kerstman. Er is grote paniek, want een van de rendieren is door een reus gestolen! Gelukkig weten Mickey en Goofy, met de hulp van Dombo, het rendier te bevrijden. Het is het eerste lange avontuur waarin de Kerstman optreedt.

Speelgoed testen
In 1948 laat de tekenaar Carl Barks Donald en de neefjes ook een avontuur met de Kerstman beleven. De verstandhouding tussen de neefjes en de gulle baardmans is hier duidelijk een stuk beter dan vier jaar daarvoor! Want Kwik, Kwek en Kwak mogen namelijk al het speelgoed testen, om te kijken of het nog steeds geschikte cadeautjes zijn voor de Duckstadse kinderen.

Kerstconcurrentie
Vanaf 1949 geeft de Amerikaanse uitgeverij Dell een jaarlijkse Walt Disney’s Christmas Parade uit. In het eerste deel staat de Carl Barks klassieker Een brief voor de Kerstman. Donald is vergeten het verlanglijstje van de neefjes op de bus te doen. En het enige wat ze willen is een graafmachine! Donald en oom Dagobert strijden erom wie het kerstfeest voor kan redden, maar uiteindelijk biedt de Kerstman zelf de helpende hand.

In de kranten
In de jaren ’60 verschijnen in de weken voor kerst strips in de Amerikaanse kranten, waarin verschillende Disney-figuren een kerstavontuur beleven. Uiteraard is de Kerstman hier ook regelmatig van de partij. Zo verschijnt hij in verhalen met Peter Pan en de Zeven Dwergen (1960), Pinokkio (1961), de drie biggetjes (1963), Bambi (1964), Sneeuwwitje (1966) en Dombo (1967).

Tegenwoordig
En nog steeds komt de Kerstman regelmatig langs in Duckstad. En meestal gaat zo’n bezoek hem niet in de koude kleren zitten. Want wat heeft hij de afgelopen jaren allemaal al meegemaakt? De kinderen dreigen geen cadeaus te krijgen wanneer een voorraad houten speelgoed van oom Dagoberts fabrieken verloren gaat (1998), Zwarte Magica betovert zijn rendieren (2003), hij wordt ontvoerd (2005) en belaagd door de Zware Jongens (2008). Maar door dit soort kleine tegenslagen laat de olijke dikzak zich natuurlijk niet tegenhouden!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer