ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Katrien Duck

Duckipedia: Katrien Duck

Katrien is de vriendin van Donald Duck. Of van Guus Geluk, dat hangt er maar net vanaf. Hoewel ze zo haar kuren heeft, kan deze dame ook haar mannetje staan. Ze is niet voor niets het grote voorbeeld van haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje!

Donna Duck

Een aantal jaren was er geen vrouw in het bestaan van Donald. In diverse tekenfilms ging hij voortdurend met mannen op avontuur, maar in 1937 verscheen er opeens een vrouw in zijn leven. Als Don Donald kreeg hij in het gelijknamige tekenfilmpje een zeer korte romance met de Mexicaanse Donna Duck, een kokette señorita met driftig knipperende wimpers.

Het was een stormachtige affaire, want Donna’s humeur was volledig vergelijkbaar met dat van Donald. Binnen een paar minuten mepte ze hem in zijn gezicht, ramde ze een gitaar stuk op zijn hoofd, gooide ze hem in het water en vertrapte ze zijn foto.

En daar is Katrien!

Drie volle jaren gingen voorbij voor Donald opnieuw een afspraakje zou maken. In de film Mr. Duck Steps Out uit 1940 ging hij met Katrien Duck (wel dezelfde achternaam, geen familie) dansen en zoals iedereen weet, werd dit het begin van een eeuwigdurende relatie.


Twee Katriens? Welnee!

Lange tijd dachten velen dat Donna Duck uit Mexico en Katrien één en dezelfde persoon waren. Niets blijkt echter minder waar, want de tekenaar Al Taliaferro liet in de Donald Duck krantenstrips van 6 t/m 18 augustus 1951 Donna een bezoek aan Duckstad brengen. Ze ontmoette daar Donald, Kwik, Kwek en Kwak en een jaloerse Katrien.

Katrien hield Donald goed in de gaten en had zelfs een vrouwelijk onderonsje met haar rivale. Uiteindelijk liep Donald een gigantisch blauwtje, waarna hij zich dezelfde avond nog vol spijt met een bos bloemen bij Katrien voor de deur stond.

De buurvrouw

Overigens speelde Katrien in het eerste stripverhaal waarin ze te zien was (ook van Al Taliaferro) een heel andere rol. Ze verscheen in een stripje van maar vier plaatjes dat op 4 november 1940 in de krant werd gepubliceerd en daarin was ze Donalds nieuwe buurvrouw!

Katriens dagboek

In totaal is Katrien, tussen 1937 en 1988, slechts in vijftien tekenfilms te zien geweest, maar dankzij de stripverhalen in kranten en tijdschriften werd ze al gauw reuze populair. In 1954 verscheen in Amerika zelfs haar eerste eigen tijdschrift, Daisy Duck’s Diary, wat Katrien’s dagboek betekent.

Een rivaal voor Donald

Al jarenlang maakt Donald haar het hof en alles lijkt er op dat dit altijd zo zal blijven, hoewel Donalds neef en aartsrivaal Guus Geluk in een heleboel stripverhalen ook duidelijk laat blijken dat hij bijzonder in Katrien is geïnteresseerd.

Damesclub

Katrien is in ons land in het weekblad Donald Duck al vanaf nummer 2 – 1952 van de partij. Ze beleeft de meeste avonturen met Donald, Guus, Oom Dagobert en de neefjes, maar ook af en toe met haar vriendinnen van de Damesclub: Minnie Mouse, Clarabella Koe en Klaartje Kip.

Een eigen tijdschrift

Tegenwoordig is Katrien een vlotte, moderne vrouw met een leuke baan en een gezellige vriendschap met haar nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje. Sinds 1999 heeft Katrien ook haar eigen tijdschrift in Nederland, waarin zij en haar nichtjes veel eigentijdsere avonturen beleven dan in het weekblad Donald Duck.

In het buitenland

In elk land heet Katrien weer anders:

Daisy Duck (Amerika, Engeland, Frankrijk)

Andersine And (Denemarken)

Ntaizi (Griekenland)

Lines Ankka (Finland)

Desi (Indonesië, Rusland)

Andrésína (IJsland)

Paperina (Italië)

Dolly Duck (Noorwegen)

Margarida (Portugal)

Kajsa Anka (Zweden)

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer