ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Kareltje

Duckipedia: Kareltje

Kareltje is het neefje van Goofy, maar hij lijkt in de verste verte niet op zijn slungelige oom! Karel is namelijk een echte bolleboos en een heuse uitvinder, terwijl Goofy euh… nou ja, dat niet is.
Kareltje komt vaak logeren bij zijn oom, die de wetenschappelijke onderzoeken van zijn neefje vaak als een leuk spelletje ziet. En wanneer zijn oom voor zijn leerzame rubriek Goofy Geeft Les op reis gaat, gaat Kareltje natuurlijk mee om zijn oom te corrigeren.

Slimme Kareltje bezocht zijn oom voor het eerst in 1954, in een Amerikaans stripverhaal dat vier jaar later in de Nederlandse Donald Duck werd gepubliceerd. Goofy zit met een huis vol speelgoed op zijn neefje te wachten, die maar niet op komt dagen. Al gauw blijkt waar Kareltje is beland: het Laboratorium voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hoewel Kareltje het laboratorium laat ontploffen, zijn de professoren allesbehalve boos op het jonge genie. Ze willen juist veel van hem leren! Toch kiest Karel ervoor om toch maar bij zijn oom te gaan logeren.

Sindsdien duikt Kareltje, die in het Engels Gilbert heet, regelmatig op. Goofy is dan Kareltjes oppas, maar je kunt je afvragen wie nou eigenlijk op wie let. Kareltje helpt zijn oom vaak uit de brand, zelfs wanneer deze in de rol van Supergoof de misdaad in Duckstad bestrijdt. Kareltje komt namelijk bij toeval achter de geheime identiteit van zijn oom en wordt al gauw zijn hulpje: Superkareltje.

Dat Kareltje niet helemaal anders is dan andere jongens, kun je in het tijdschrift Duck Out lezen. Hij kan wel een balletje trappen en is een van de sterspelers in het team Duckstad Vooruit, samen met Mickeys neefjes Puk en Max. Toch komt zijn wiskundig inzicht ook op het voetbalveld goed van pas!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer