ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Karel Paardepoot

Duckipedia: Karel Paardepoot

Regelmatig kun je in mijn blad genieten van het gekibbel tussen Karel Paardepoot en zijn vriendin Clarabella Koe. Maar wist je dat het ruziƫnde duo al een hele geschiedenis achter zich heeft?

Karel voor de ploeg

Karel is voor het eerst te zien in de tekenfilm The Plow Boy uit 1929. Net als Clarabella in het begin een echte koe is, is Karel in dit filmpje het paard voor Mickeys ploeg. Maar toch vertoont hij al menselijke trekjes: hij is namelijk zeer gecharmeerd van Minnie!

Karel als toneelspeler

Karel heeft net als Clarabella zelden een grote rol in de tekenfilms. In Mickey’s Mellerdrammer uit 1933 komt hier een keer verandering in. In dit filmpje voeren Mickey en zijn vrienden een toneelstuk van het boek Uncle Tom’s Cabin op. Karel speelt Simon Legree, de slechterik uit het verhaal. En dat wordt hem door het publiek niet in dank afgenomen!

Karel en Clara in de strip

Ook in de krantenstrip van Mickey maken Karel en Clarabella al snel hun opwachting. Dit gebeurt voor het eerst in het verhaal Het dodendal uit 1930. Minnie heeft in dit avontuur een erfenis gekregen en het duo bemoeit zich hier graag mee. Karel als betweterige zeurpiet en Clarabella als ratelende kletskous.

Lekker kamperen

Pas in het verhaal Mickey gaat met vakantie, dat van juli tot november 1931 in de Amerikaanse kranten staat, krijgt het duo Karel en Clara een grotere rol. Ze gaan namelijk samen met Mickey en Minnie uit kamperen en hier zien we voor het eerst het kibbelende stel dat we nu kennen. In het begin van het verhaal raakt het paar maar niet uitgebakeleid over de bestemming van de vakantie. Dit verhaal had trouwens in 1931 al in het dagblad De Telegraaf gestaan onder de titels Mikkie, Miepsie, Arabella en Bleskop bezoeken het zigeunerkamp. Inderdaad, Karel en Clarabella worden hier nog Arabella en Bleskop genoemd!

De race naar het goud

In 1925 beleeft het duo zelfs een groot avontuur. In De race naar het goud valt Clarabella voor de charmes van Eli Gluip, die haar zelfs ten huwelijk vraagt! Karel is ontzettend jaloers nu zijn vriendinnetje met een andere man aan de haal gaat. Maar Clara is ontzettend blij. Ze heeft een leuke vriend en hij wil zelfs haar hypotheek betalen! Uiteindelijk blijkt dat Eli Gluip een oplichter is, die achter het goud van Clara’s grootvader aan zit.

Karel wordt wild

In een avontuur uit 1934 krijgt Karel er flink van langs. Tijdens een picknick gaat Karel namelijk per ongeluk op een spuit van professor Apenstaartje zitten. Hierin zit een middel waar dieren wild van worden en ook Karel verandert in een wild beest. Gelukkig loopt het allemaal weer goed af en kan Clarabella haar vriend weer in haar armen sluiten.

Een hoop gekibbel

Arme Karel krijgt vaak van Clarabella op zijn kop. Gelukkig kan hij af en toe naar zijn garage vluchten om daar aan auto’s te sleutelen. En dat is maar goed ook, want soms is het voor hem geen uithouden als Clarabella weer eens kwaad is. Clarabella bedoelt het op haar manier wel goed, maar de vaak lompe Karel ziet dat niet altijd. Dat het ook anders kan, is te lezen in de krantenstrip van 5 december 1931. In dit zeldzame moment van romantiek zien we dat Karel Clarabella ten huwelijk vraagt. Van een trouwerij is het alleen nooit gekomen…

Door de jaren heen

Hier kun je zien hoe Karel in de loop der jaren in de stripverhalen veranderd is!

In het buitenland

In Amerika heten Karel Paardepoot en Clarabella Koe Horace Horsecollar en Clarabelle Cow. Maar hoe heten ze eigenlijk in andere landen? Tot slot nog even een overzichtje:

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer