ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Jonge Woudlopers

Duckipedia: Jonge Woudlopers

In groene pakjes en vol gespeld met medailles duiken ze regelmatig op in Duckstad: de Jonge Woudlopers! Deze club, waar Kwik, Kwek en Kwak fanatiek lid van zijn, bestaat uit echte scouts. Goede daden verrichten, kamperen in onherbergzame gebieden en collecteren, daar draaien de Jonge Woudlopers hun hand niet voor om!

Eerste optreden in de strip

Het eerste verhaal waarin Kwik, Kwek en Kwak als Woudlopers optreden stond in februari 1951 in het Amerikaanse stripblad Walt Disney’s Comics & Stories. Het was geschreven en getekend door Carl Barks. In 1954 was De held van Goedhardpas ook in de Nederlandse Donald Duck te lezen. In dit verhaal proberen de Woudlopers de titel R.M.St.B.H. (Redders met Sint-Bernards Hond) in de wacht te slepen door Loebas als reddingshond op te leiden. Het was de eerste in een lange rij titels (en afkortingen) die de neefjes proberen te bemachtigen.

Ontstaan

De Woudlopers-vereniging is in 1901 opgericht door Theodoor Prul. Theodoor was niemand minder dan de zoon van Cornelis Prul, de stichter van Duckstad! De naam was afgeleid van de Woudlopersmacht, die Duckstad in de 19e eeuw moest beschermen tegen oorlog. Goede daden, bescherming van het land en kennis waren daarbij het belangrijkst. Bij de oudere Woudlopers ligt dit inmiddels ietwat anders. Zij vinden een mooi uniform en de kilo’s medailles die zij ontvangen vaak het belangrijkst.

Woudlopersnamen

Bij de volwassen Woudlopers met een hoge rang worden de titels vaak afgekort, omdat ze anders te lang zijn om uit te spreken. Dit levert mooie en indrukwekkende afkortingen op. Zo had de afgevaardigde van de Wereld Woudlopers Organisatie, die de Duckstadse afdeling met een bezoek vereerde, de rang I.B.B.O.E.V.O.S.I.W.G. Dat betekent: Internationaal Beroemd, Buitengewoon Objectief En Volkomen Onpartijdig Scheidsrechter In Woudlopers Geschillen.

Maar er zijn nog veel meer mooie titels die een Woudloper in de wacht kan slepen:

  • Z.W.E.R.F.D.O.D.O. – Zeer Weetgierige En Rasechte Formidabele Dieren Onderzoeker in het Kwadraat
  • B.R.A.L.L.E.N.D.E. B.U.L.L.E.B.A.K. – Breedsprakige en Robuuste Afdwinger van Lovenswaardige Listigheid, Eindeloos Nijver Doorzettingsvermogen en Eerlijkheid, tevens Bestrijder van Uitzonderlijk Lafhartige Luisheid, Ergerniswekkend Broddelwerk en Amateuristische Knoeierij
  • D.R.U.I.L.H.A.N.N.E.S. – Doortastend Raadplegende Uitpluizer van Indianenverhalen met een Langvergeten Historische Achtergrond over Nachtelijke Narigheid met een Edelmetalen Schat
  • P.U.I.K.B.U.I.K. – Plechtige Uitzetter van Interessante Karweitjes in de Buitenlucht voor Uniformdragende Intelligente Kinderen
  • F.L.U.B.B.E.R.W.A.N.G. – Fantastisch Lesgevend, Uitzonderlijk Begaafd Begeleider van Ecologische Reisjes en Waakzaam Aanklager van Natuur Grievers.
  • M.E.R.G.P.I.J.P. – Meervoudig Erkend Raadgever bij Grote Paleontologisch Interessante Jeugd Projecten

Kwik, Kwek en Kwak

Kwik, Kwek en Kwak zijn ervaren Woudlopers en zijn door de jaren heen zelfs al eens gepromoveerd tot kapitein (in het eerste verhaal in Nederland: Tien-Ster Generaal, uit Donald Duck 10, 1953) en tot majoor (in het tweede verhaal in Nederland: De held van de Goedhardpas, uit Donald Duck 2, 1954).

Dagobert Duck en de Jonge Woudlopers

Niet iedereen is even blij met de bedoelingen van de Jonge Woudlopers. Zo ook Dagobert Duck niet. In het verhaal De bezetter van Fort Duckburg, koopt Dagobert Duck (dan nog een stuk armer) een plek om zijn zaken te gaan regelen. Bovenop het land dat Dagobert heeft gekocht, stond het eerste fort van de Jonge Woudlopers. De Woudlopers pikken dit niet en schrijven zelfs een brief naar de president!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer