ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Joe Carioca

Duckipedia: Joe Carioca

In 1941 besluit Walt Disney dat het tijd is om wat meer populariteit in Zuid-Amerika te krijgen. In Europa was het oorlog, dus daar kon hij zijn films niet meer aan de man brengen. Samen met een groepje tekenaars maakt hij een lange reis door de Zuid-Amerikaanse landen, waar hij ideeën opdoet voor een stel nieuwe films.

Saludos Amigos
Het Amerikaanse filmpubliek kan dan in 1943 voor het eerst kennismaken met Joe Carioca. In dat jaar verschijnt namelijk Saludos Amigos, een film die bestaat uit een aantal korte filmpjes. Een van die filmpjes is Aquarela do Brasil, waarin Donald een bezoekje brengt aan Brazilië. En daar ontmoet hij onze vrijgezelle papegaai! In Rio de Janeiro was de film trouwens al op 24 augustus 1942 in première gegaan!

Joe uit Rio
Vanaf het begin is Joe al de flierefluiter die we kennen. Jasje aan, strikje om en hoedje op. En natuurlijk de bekende paraplu in zijn hand, waarop hij ook nog eens mooi fluit kan spelen! Joe komt uit Rio de Janeiro, en dat blijkt dan ook nog eens uit zijn naam. Letterlijk vertaald betekent Joe Carioca namelijk: Joe uit Rio!

The Three Caballeros
Twee jaar later verschijnt Joe weer in een film. In The Three Caballeros ontvangt Donald een verjaardagscadeau van Joe, waarna hij hem nog een bezoekje brengt. In de film verschijnt ook Panchito, de haan uit Mexico, en de drie caballero’s zijn compleet!

Strips
De filmliefhebbers waren het er al snel over eens: Joe is een blijvertje! En dat is ook zo, want tot op de dag van vandaag worden er strips van hem gemaakt. In 1942 verschijnt de eerste Carioca-strip al in de Amerikaanse kranten.

1942? Maar de film was toch uit 1943? Inderdaad! Maar de strip werd al eerder gemaakt om het publiek alvast warm te maken.

In Nederland
Pas in 1980 komt Joe Carioca voor het eerst in de Nederlandse Donald Duck, maar sindsdien is hij niet meer weg te denken! Hij heeft verschillende lange avonturen beleefd en in 1984 verschijnt er zelfs een album.

Zé Carioca
Maar Joe komt natuurlijk uit Brazilië en daar is hij dan ook razend populair! De Brazilianen vinden hem haast leuker dan Donald en daarom heeft hij dan ook zijn eigen tijdschrift: Zé Carioca!

Een hippere Joe
De Braziliaanse Joe ziet er wel anders uit dan hoe wij hem kennen. Hij heeft er twee neefjes, Zico en Zeca, die ook hun eigen avonturen beleven.Maar in Nederland blijft Joe altijd de onverbeterlijke vagebond, die señorita’s het hof probeert te maken en die nooit een rekening in een restaurant zal betalen.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer