ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Exclusief voor abonnees: toegang tot de nieuwe app

Nieuw: toegang tot de app

Huub & Toby

Duckipedia: Huub & Toby

Huub Haas en Toby Schildpad: twee totaal verschillende figuren. De een is druk, opschepperig en een uitslover, de ander rustig, bedachtzaam en precies. Maar op de een of andere manier zijn ze ook onafscheidelijk!

Wist je dat deze twee figuren al hééél lang bestaan? Ze zijn namelijk gebaseerd op een superoude fabel van Aesopus, waarin een wedstrijd wordt gehouden tussen een schildpad en een haas. De haas denkt: makkie, dat win ik zo. Hierdoor doet hij totaal niet zijn best, waardoor de schildpad uiteindelijk als eerste bij de finish komt. Een fabel heeft altijd een levensles, in dit geval dat hardlopers doodlopers zijn en dat je beter zorgvuldig en gedegen te werk kunt gaan.

In 1935 maakte Walt Disney een korte tekenfilm van dit verhaal, met de titel The Tortoise and the Hare. De haas is hierin echt een vervelende klier, terwijl de schildpad Toby de beleefdheid zelve is. Een jaar later volgde nog een tweede filmpje, Toby Tortoise Returns, waarin de twee een bokswedstrijd houden. Ook maakten de Walt Disney Studio's een stripverhaal met de figuren, die al in 1934 in de Amerikaanse kranten verscheen.

Vanaf 2022 staan deze twee Disney-figuren weer regelmatig in het vrolijke weekblad Donald Duck. Om te beginnen in een stripverhaal dat gebaseerd is op de eerste tekenfilm. Maar ook daarna zijn ze steeds weer aan elkaar overgeleverd. Als vrijwilligers, op de kermis of in hun eigen detectivebureau. Waarbij steeds weer blijkt: haastige spoed is zelden goed!

Bekijk meer Duckipedia