Een groot jager?
Maar Hiawatha is nog niet helemaal klaar voor het grote indianenleven. Zijn broek zakt de hele tijd van zijn billen en hij krijgt het aan de stok met een grizzlybeer. Gelukkig is hij eerder in het filmpje aardig geweest tegen een konijntje, die de andere bosdieren inschakelt om Hiawatha te redden. Walt Disney heeft ooit het idee gehad om een avondvullende tekenfilm over onze kleine krijger te maken, maar die is er nooit gekomen.

Song of Hiawatha
Het filmpje is gebaseerd op het gedicht Song of Hiawatha van de negentiende-eeuwse schrijver Henry Wadsworth Longfellow. Longfellow schreef alleen niet over een klein indiaantje, maar over een grote, stoere krijger.

Hiawatha als stripheld
Toch kennen de meeste mensen Hiawatha uit zijn stripverhalen. De allereerste Hiawatha-strip is niet gemaakt in Amerika, maar in Zweden! Al in januari 1938 verscheen het verhaal van Hiawatha als strip in de Zweedse Musse Pigg-Tidningen (oftewel Mickey Mouse Krant). De Amerikanen volgden in november 1940 met een wekelijkse Hiawatha-pagina in de zondagskrant.

In Nederland

Vanaf nummer 9 uit 1954 staat Hiawatha ook in de Nederlandse Donald Duck. In het begin heeft Hiawatha wat moeite met het uitspreken van zijn zinnen. Kijk maar eens op de plaatjes hiernaast. Inmiddels spreekt deze kleine indiaan vloeiend Nederlands!

Hiawatha over de grens
De stripverhalen van Hiawatha zijn in heel veel landen vertaald. In de meeste talen heet hij gewoon Hiawatha, maar niet overal. Kijk maar eens mee:

Duitsland: Klein-Adlerauge
Italië: Penna Bianca
Portugal: Pequeno Havita
IJsland: Híavata
Lapland: Unna Hiawatha

En daarmee zijn we aan het einde gekomen van deze korte geschiedenis van Hiawatha! UGH!