ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Neem Donald (digitaal) mee op vakantie!

Lees Duckies op vakantie!

Hiawatha

Duckipedia: Hiawatha

Hiawatha is een groot krijger. Tenminste, dat vindt hij zelf. Eigenlijk is hij nog maar een klein indiaantje, dat nog een hoop moet leren!

Rondbuiken
Hiawatha is het zoontje van het opperhoofd van de Rondbuiken, een stoere indianenstam met een gezonde eetlust. Hun prairie moeten ze delen met de Pafwangs, en dat zorgt nog weleens voor ruzie en gedoe! Al wordt de strijdbijl ook regelmatig opgegraven door geblunder van Hiawatha…

Deze kleine held wil er echter niets van horen dat hij nog niet met de groten mee kan doen. Hoe vaak zijn vader, of zijn zusje Zilverslang het ook tegen hem zeggen. Nee, de kleine Hiawatha wil maar wat graag mee op jacht. Maar meestal mag dit niet. Jammer, want zo kan hij geen indruk maken op Minnehaha, op wie hij stiekem een oogje heeft. Net als Geronimo trouwens, die beweert veel dapperder en stoerder te zijn dan Hiawatha. Nou, echt niet!

Silly Symphonies
Zoals zo veel Disney-figuren, had Hiawatha zijn eerste optreden in een korte tekenfilm. In de jaren 1930 maakten Walt Disney en zijn studio de zogenaamde Silly Symphonies. Dit waren korte tekenfilmpjes, die meestal gebaseerd waren op bestaande sprookjes en verhalen. In 1937 verscheen er zo’n filmpje over een klein indiaantje, dat wil bewijzen dat hij een groot krijger is. En dat indiaantje was niemand minder dan Hiawatha!
Maar echt heldhaftig komt Hiawatha nog niet over. Zijn broek zakt de hele tijd van zijn billen en hij krijgt het aan de stok met een grizzlybeer. Gelukkig is hij eerder in het filmpje aardig geweest tegen een konijntje, die de andere bosdieren inschakelt om Hiawatha te redden.

Song of Hiawatha

Het filmpje is gebaseerd op het gedicht Song of Hiawatha uit 1855 van de negentiende-eeuwse schrijver Henry Wadsworth Longfellow. Longfellow schreef alleen niet over een klein indiaantje, maar over een grote, stoere krijger. De kleine Hiawatha uit Walt Disney’s versie is het zoontje van de grote Hiawatha van Longfellow. Walt Disney heeft ooit het idee gehad om een avondvullende tekenfilm over onze kleine krijger te maken, maar daar is het nooit van gekomen.

Hiawatha als stripheld

Toch kennen de meeste mensen Hiawatha van de stripverhalen. De allereerste Hiawatha-strip is niet gemaakt in Amerika, maar in Zweden! Al in januari 1938 verscheen het verhaal van Hiawatha als strip in de Zweedse Musse Pigg-Tidningen (oftewel Mickey Mouse Krant). De Amerikanen volgden in november 1940 met een wekelijkse Hiawatha-pagina in de zondagskranten.

In Nederland

Vanaf nummer 9 uit 1954 is Hiawatha ook in de Nederlandse Donald Duck te vinden. In het begin heeft Hiawatha wat moeite met het uitspreken van zijn zinnen. Kijk maar eens op de plaatjes hierboven. Inmiddels spreekt onze kleine indiaan vloeiend Nederlands!

Hiawatha over de grens
De stripverhalen van Hiawatha zijn in heel veel landen vertaald. In de meeste talen heet hij gewoon Hiawatha, maar niet overal. Kijk maar eens mee:

Duitsland: Klein-Adlerauge
Italië: Penna Bianca
Portugal: Pequeno Havita
IJsland: Híavata
Lapland: Unna Hiawatha

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer