ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Guus Geluk

Duckipedia: Guus Geluk

Guus is nou niet bepaald Donalds beste vriend te noemen. Een ongelooflijke bofkont tegenover een eeuwige pechvogel. Dat levert leuke verhalen op, moet striptekenaar Carl Barks gedacht hebben.

Weddenschap
In 1948 maakt Guus zijn debuut in het stripverhaal Wintertime Wager. De geluksvogel komt Donald thuis opzoeken om hem te houden aan de weddenschap die ze op een warme julidag hebben gesloten. Donald heeft namelijk beloofd te gaan zwemmen in het IJsberenmeer op nieuwjaarsdag. En laat het nou net de koudste winter sinds jaren zijn!

Lekkere limonade
Het lukt Donald dan ook niet de ijskou te trotseren en hij moet zijn huis aan Guus geven. Gelukkig bemoeit Katrien zich ermee. Want op diezelfde julidag heeft Guus beloofd twee emmers limonade in een uur leeg te drinken. Het recht zegeviert en Guus wordt op zijn nummer gezet. Inderdaad! Guus heeft in zijn allereerste verhaal helemaal nog niet zoveel geluk. Dit verhaal kun je overigens lezen in het album Donald Duck als kerstman (album 23).

Een lui leventje
Maar daar komt snel verandering in! Ondanks dat het voor Guus niet in elk verhaal van Barks goed afloopt, lijkt hij toch voor het geluk geboren. Guus werkt nooit en is gewend dat alles hem letterlijk komt aanwaaien. Het is altijd een strijd tussen Donald en Guus over wie Katrien mee uit mag nemen.

Katrien kan niet kiezen
Het lijkt Guus vaak niet eens om Katrien te doen, maar hij vindt het vooral leuk om zijn neef dwars te zitten. Dat hij daarbij een aantrekkelijk eendje aan zijn zijde krijgt, is een leuke bijkomstigheid. Desondanks heeft Katrien tot op heden nooit een keus gemaakt tussen de twee ruzieschoppers.

Guus’ grote geheim
Maar ook Guus heeft zijn mindere momenten. In de Barks-strip Gladstone’s Terrible Secret ontdekken we dat Guus lang geleden, toen hij nog jong was, in een onbezonnen bui heeft gewerkt. En daaraan wil hij liever niet meer herinnerd worden! Dit verhaal staat in het album Donald Duck als krachtpatser (album 43).

Guus als hippie
Carl Barks wilde wel met zijn tijd mee. In het laatste verhaal dat hij met Guus maakt, laat hij hem er (voor die tijd) iets moderner uitzien. In Donald en Katrien naar Zee uit 1966 lijkt Guus dan ook wel een echte hippie! Ook Katrien heeft voor dit verhaal een ander kapsel gekregen. Dit verhaal kun je lezen in het album Donald Duck als verliezer (album 84). In latere verhalen zien allebei er weer als vanouds uit.

Guus als kind
Ook als kind konden Donald en Guus het al niet goed met elkaar vinden, zoals de Amerikaanse tekenaar Don Rosa liet zien in het verhaal Guus de Pechvogel uit Donald Duck Extra 12 van 1998.

Familie

Guus is de zoon van Trijntje Duck en Fortunus Geluk, van wie hij zijn eigenschappen heeft geërfd. Samen met Donald is hij de erfgenaam van oom Dagobert. Dit heeft al vele malen gezorgd voor ruzies en weddenschappen.

Guus op tv
Naast zijn stripcarrière is Guus ook te bewonderen geweest in de televisieserie DuckTales.

Guus over de grens
In het Engels heet Guus Geluk Gladstone Gander. Een gander is een ganzerik, oftewel een mannetjesgans. In elke taal heet Guus weer anders:

Deens: Fætter Højben
Duits:
Gustav Gans
Spaans:
Narciso Bello
Fins:
Hannu Hanhi
Frans:
Gontran Bonheur
Pools:
Goguś
Zweeds:
Alexander Lukas
Lets:
Cietsmaidis

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer