ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Govert Goudglans

Duckipedia: Govert Goudglans

Er is maar één rijkste eend ter wereld: oom Dagobert. Dat weten we allemaal! Maar er is nog iemand die die titel opeist. En dat is… Govert Goudglans!

Een geduchte concurrent

Het is september 1956 wanneer oom Dagobert in de krant leest dat een magnaat in het zuiden van Afrika beweert de rijkste eend ter wereld te zijn. Hij stapt gelijk met zijn neven op de boot om uit te zoeken wie dit is.

Uit: De Kluwen van Hebzucht (Beste Verhalen album 90)

Geldpakhuis

Deze andere rijke stinkerd lijkt erg veel op oom Dagobert. Hij heeft ook een geldpakhuis en is al even scherp in zijn beveiliging. Al gauw blijkt de andere magnaat niemand minder dan Govert Goudglans!

Het scheelt maar een draadje…

Oom Dagobert en Govert Goudglans sommen al hun rijkdommen op en het ziet ernaar uit dat ze even rijk zijn. Maar gelukkig zijn ze allebei zo krenterig dat ze zelfs stukjes draad verzamelen die ze op straat tegenkomen. De twee rivalen besluiten hun kluwen met aan elkaar geknoopte draadjes uit te rollen tot duidelijk wordt wie het meeste draad heeft.

Winnaar

Het gaat er hard aan toe en gemene trucjes worden niet geschuwd. Maar uiteindelijk blijkt toch dat oom Dagobert de meeste stukjes touw heeft. Hij is en blijft de rijkste eend ter wereld!

Vervolg

Dit verhaal, dat werd getekend en geschreven door Carl Barks, krijgt een vervolg in 1959. In ‘De Geldstrijd’ gaan de twee kemphanen opnieuw hun rijkdom meten. Ditmaal zetten ze al hun bezittingen om in geld om te meten wie de hoogste stapel muntjes heeft.

Gemene Goudglans

Carl Barks maakt hierna nog één verhaal met Govert Goudglans, vlak voor zijn pensioen in januari 1966. Govert is hier iets gemener dan in de voorgaande verhalen, want hij doet er alles aan om te voorkomen dat Dagobert vóór hem een dure oliebron kan kopen.

Uit: Oom Dagobert en Donald Duck in Bamboestan (Beste Verhalen 47)

Meer strips

Hierna blijft het een paar jaar stil rond Govert, maar al gauw pikken Italiaanse en Deense tekenaars en schrijvers het personage op en verschijnt Dagoberts rivaal wat vaker. In ‘Oom Dagobert verdient een miljard’ (pocket 117) moet Dagobert het zelfs opnemen tegen Goudglans én zijn andere rivaal: John D. Rockerduck!

Levensverhaal van oom Dagobert

Wanneer de Amerikaanse tekenaar Don Rosa in de jaren ’90 aan zijn stripserie over de jonge jaren van oom Dagobert begint, mag Govert Goudglans natuurlijk niet ontbreken!

Naamloze rivaal

Govert en Dagobert hadden elkaar namelijk al eens eerder ontmoet! Toen de jonge Dagobert in Transvaal in het zuiden van Afrika op zoek ging naar goud, kon hij al kennismaken met de gemene streken van zijn rivaal. Zonder echter zijn naam te weten te komen!

Govert op tv

Pas in de jaren ’80 was Govert Goudglans ook op het televisiescherm te bewonderen. Hij was namelijk een terugkerend personage in de serie Duck Tales.

Ook nog familie!

In het verhaal ‘Een golfballetje kan raar rollen’ (uit DD2005-19) blijken Govert en Dagobert opeens familie van elkaar te zijn! Als verre neven van Bogey McBirdie moeten ze strijden om een erfenis.

Govert over de grens

In elke taal heet deze sluwe zakenman weer anders:

 

Engels: Flintheart Glomgold

Colombiaans: Titus Bondi

Duits: Mac Moneysac

Deens: Guld-Iver Flintesten

Fins: Kulta-Into Pii

Frans: Archibald Gripsou

Italiaans: Cuordipietra Famedoro

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer