ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Gijs Gans

Duckipedia: Gijs Gans

Gijs Gans en oma Duck… die zijn onafscheidelijk! Maar Gijs is niet altijd knecht op oma’s boerderij geweest. Lees maar eens mee!

Een verre neef
In 1939 verschijnt Gijs voor het eerst in Donald Ducks leven als een neef die komt kennismaken. Ja, Gijs is familie van Donald. Een verre neef van de koude kant natuurlijk, want zoveel hebben eenden en ganzen niet gemeen.

Gijs van tante Fanny
Deze eerste ontmoeting tussen Donald en Gijs vindt plaats in de tekenfilm Donald’s Cousin Gus. Gijs klopt aan bij Donald en toont hem een briefje. Hierop staat dat een zekere tante Fanny Gijs heeft gestuurd.

Een onverbeterlijke schrokop
In de film is Gijs een onsympathieke veelvraat, die al het voedsel op Donalds tafel in één keer naar binnen schrokt. Bovendien is hij oerdom, want hij houdt het briefje met Donalds adres ondersteboven. Als hij het adres hierop met dat op de brievenbus wil vergelijken, draait hij niet het papiertje, maar de complete brievenbus op zijn kop.

Hier zie je de allereerste schets die van Gijs Gans gemaakt is. Niet meer te herkennen, hè?

Een tweede filmpje?

Disney en zijn team hadden al ideeën voor een tweede filmpje met Gijs, genaamd Lost Prospectors. Maar deze is nooit gemaakt. Hiernaast zie je al wel wat schetsen die voor de film gemaakt zijn. De tekenaar is niemand minder dan Carl Barks, de bedenker van onder andere oom Dagobert en Willie Wortel!

Gijs in de strip

De Amerikaanse krantenlezers konden in mei 1938 al kennismaken met de veelvraat. Tekenaar Al Taliaferro en schrijver Bob Karp laten Gijs in de Donald Duck krantenstrip een paar dagen logeren.

De Gijs in deze strip lijkt nog erg op die uit de tekenfilm, die rond dezelfde tijd in de maak was.

Gijs en oma

Pas in 1950 worden Gijs en oma samengebracht. Oma, een echte boerenvrouw die wel van aanpakken weet, heeft heel wat te stellen met de aartsluie Gijs, die zijn taak als knecht liever slapend en etend vervult. Maar toch is ze erg op hem gesteld, en al gauw zijn de twee onafscheidelijk!

Een verliefde Gijs

Slapen en eten zijn de belangrijkste dingen in Gijs’ leven. Slechts een paar keer wordt Gijs door iets anders heel eventjes actief, namelijk een vrouw! En de eerste keer door niemand minder dan Katrien! Maar dat duurde slechts één dag; om precies te zijn in de krantenstrip van 14 november 1941.

De tweede keer was het een dametje dat slechts tijdelijk op de boerderij werkzaam was en dat Gijs zelfs aan het hardlopen kreeg, maar haar optreden was helaas eenmalig.

Gijs op tv
Gijs beleeft met oma nog regelmatig nieuwe avonturen op de boerderij. Maar ook in de tekenfilm hebben we hem nog wel eens teruggezien. Het personage Gustav Goose uit de televisieserie Quack Pack heeft weinig overeenkomsten met de Gijs die we kennen, behalve dan zijn naam en omvang. Ook is Gijs te zien als de kok in de televisieserie House of Mouse, waarin Mickey en zijn vrienden een nachtclub hebben.

In het buitenland
In elke taal heet Gijs weer anders:

Deens: Fætter Guf
Engels: Gus Goose
Spaans: Sanson
Fins: Hansu Hanhi
Indonesisch: Gus Angsa
Italiaans: Ciccio
Pools: Gęgul Gęg

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer