ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Eli Gluip

Duckipedia: Eli Gluip

Eli Gluip is een vervelend heerschap dat, vaak in samen werking met Boris Boef, de dappere speurmuis Mickey Mouse het leven regelmatig zuur maakt.

Zijn eerste verschijning in de Mickey Mouse-krantenstrip was in 1934. In het verhaal Bobo the Elephant is hij de rechtmatige eigenaar van een olifantje dat Mickey op een veiling heeft gekocht. Het arme dier moet alleen niks van het onsympathieke heerschap hebben. En dat is niet zonder reden, want Gluip behandelt het helemaal niet goed!Bij zijn volgende verschijning maakt hij het nog bonter. In De Race naar het Goud uit 1935 vraagt hij Clarabella Koe ten huwelijk. Maar er zit natuurlijk een addertje onder het gras. De schurk zit namelijk achter het goud van Clarabella’s grootvader aan. Gelukkig kunnen Mickey en Karel een stokje steken voor de snode plannen van dit heerschap. Maar niet voordat Eli Gluip de hulp in heeft geroepen van Boris Boef.

In De Schat van Kapitein Hazzard uit 1937 werken Eli Gluip en Boris Boef opnieuw samen. Boris is net uit de gevangenis en komt bij Gluip een blaffer ophalen zodat hij wraak kan nemen op Mickey. En gelijk wordt het verschil tussen beide heren duidelijk. Boris is een logge brutekracht, terwijl Gluip het meer moet hebben van geniepige plannetjes en bedrog. Morrend geeft Gluip het pistool mee, maar bedenkt zich wanneer hij zich realiseert dat de kogel de politie naar hem kan leiden. De twee booswichten besluiten daarop om Mickey en zijn gezelschap achterna te reizen op zoek naar de schat van kapitein Hazzard.

Eli Squinch, zoals Gluip in het Engels heet, is een van de vele kleurrijke personages die door de tekenaar Floyd Gottfredson in de Mickey Mouse-krantenstrip zijn geïntroduceerd. De booswicht verscheen al gauw ook in de stripverhalen met Donald Duck en de zeeman Mac die in Engeland voor het Mickey Mouse Weekly werden gemaakt. Ook in de eerste Italiaanse stripverhalen met Donald speelt hij een rol.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer