ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Neem Donald (digitaal) mee op vakantie!

Lees Duckies op vakantie!

Dumbella Duck

Duckipedia: Dumbella Duck

Dat Dumbella de moeder is van Kwik, Kwek en Kwak, weten de meeste mensen wel. Maar waarom wonen haar zoontjes bij hun oom Donald? Tja, omdat dat zo kan gaan in stripverhalen.

Weinig helden hebben immers een gewoon gezinsleven. Suske en Wiske wonen ook bij hun tante! Toch zijn veel mensen in de loop der jaren nieuwsgierig geworden naar die mysterieuze zus van Donald…

Het briefje

In het filmpje Donald’s Nephews uit 1938 staan Kwik, Kwek en Kwak plotseling bij Donald voor de deur. Ze hebben een briefje van hun moeder bij zich, waarin staat dat Dumbella haar drieling (tijdelijk) naar haar broer stuurt. Bij hun eerste verschijning in een stripverhaal laat Dumbella al iets meer los, namelijk dat ze het op doktersadvies rustig aan moet doen. Om haar handen vrij te hebben, stuurt ze haar kroost een paar weken naar haar broer. Maar die weken worden een eeuwigheid, want de neefjes zijn nooit meer teruggegaan en wonen nog steeds bij hun oom.

De tijd vliegt

Op zich is dit wel te verklaren. De ondeugende Kwik, Kwek en Kwak werden zo leuk gevonden door het bioscooppubliek en de lezers, dat de Disney Studio’s besloten ze nog eens te laten optreden. En nog eens, en nog eens. Voor je het weet ben je 80 jaar verder! In de Donald Duck krantenstrip zijn de neefjes één keer teruggestuurd naar hun moeder, maar later duiken ze gewoon weer op bij hun oom. En Dumbella? Die hebben we nooit gezien.

Familie

Toch is er wel wat over haar te vertellen. Bijvoorbeeld dat ze Donalds tweelingzus is. Hun ouders heten Woerd “Snater” Duck en Hortensia Duck. De Amerikaanse striptekenaar Don Rosa laat haar ook heel even optreden in zijn serie over de jonge jaren van oom Dagobert. Maar dan wel als peuter, hand in hand met haar broertje Donald.

De ruimte in

Verder blijft Dumbella Duck een onzichtbaar stripfiguur. Ze komt nooit in beeld, maar wordt alleen af en toe genoemd. Tot juni 2014. In het speciale Donald Duck bewaarnummer voor abonnees komen we er eindelijk achter wat er is gebeurd. Als ze Donald vraagt of hij een weekendje op haar kinderen wil passen, is dit in verband met een ruimtevlucht met de allereerste ruimteraket. Willie Wortel kan contact met haar maken via zijn supertablet, tot grote vreugde van de neefjes. Wat blijkt: Dumbella was de eerste vrouw die de oceaan heeft overgevlogen en ze was testpilote!

Dumbella vliegt met de snelheid van het licht door de ruimte. Voor haar gevoel is ze pas een kwartiertje onderweg, terwijl ze in werkelijkheid al jaren onderweg is! Ze moet door blijven vliegen tot haar tank halfleeg is, pas dan kan ze terugkeren naar de aarde. Via de tablet vindt ze Kwik, Kwek en Kwak erg op haar kinderen lijken. Om Dumbella niet ongerust te maken, zeggen ze dat ze Loekie, Joost en Victor heten. Met tranen in hun ogen nemen Kwik, Kwek en Kwak afscheid van hun moeder.

In het buitenland

In het buitenland is Dumbella ook beroemd, maar daar wordt ze zo genoemd:

Braziliaans-Portugees: Dumbela
Deens: Della And
Duits: Della Duck
Engels: Della Duck
Fins: Della Ankka
Italiaans: Della Duck
Noors: Della Duck
Pools: Della
Portugees: Dumbela
Zweeds: Della

 

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer