ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Duckstad

Duckipedia: Duckstad

De meeste verhalen van Donald en zijn familie spelen zich in Duckstad af. In de duizenden verhalen die gemaakt zijn kun je allerlei locaties in de stad zien. Zo heeft Duckstad een haven, een station, een vliegveld, een rivier, een meer met een stuwdam, moeilijk te beklimmen bergen en zijn er enorme wolkenkrabbers te vinden.

Ook grenst de stad aan zee, aan de andere kant aan is een indrukwekkend woud, terwijl er ook nog een woestijn in de buurt is. In de landgoeden aan de buitenkant van Duckstad woont Oma Duck op haar boerderij. Op deze pagina kun je lezen hoe de de stad is ontstaan en hoe de Ducks hier zijn terechtgekomen.

Sir Francis Drake
De geschiedenis van Duckstad begint op 17 juni 1579 als Sir Francis Drake met zijn schip de westkust van Amerika bereikt. Hij neemt daar in naam van de koningin van Groot Britannië, Elisabeth I, het land in bezit en bouwt een fort, genaamd Drakeburg. In 1818 bezoekt de jonge jager Cornelis Prul het fort om handel te drijven.

Spaanse aanval
Binnen korte tijd wordt het fort aangevallen door Spaanse troepen. De Britten beseffen dat ze verloren zijn en willen vertrekken. Ze moeten echter nog wel de eigendomsakte overgeven aan de Spanjaarden.Dat mislukt echter en ze geven daarom de akte maar aan Cornelis Prul. De Britten verlaten het fort door middel van een geheime ondergrondse gang.

De sluwe vos Cornelis
Als de Spanjaarden het fort binnen zijn haalt Cornelis ze over om eerst een overwinningsmaaltijd te eten voordat hij de eigendomsakte aan hen geeft. Hij geeft ze maïs om op het kampvuur te roosteren. De maïs verandert door de hitte echter in popcorn en omdat de Spanjaarden geen popcorn kennen, denken ze dat ze aangevallen worden. Ze vluchten onmiddellijk om nooit meer terug te keren (vandaar dus steeds de maïskolven in de handen van Cornelis Prul).

Cornelis Prul, stichter van Duckstad Cornelis is nu eigenaar van het fort en besluit het een andere naam te geven: Fort Duckburg. Hij ontdekt een verborgen kamer met een bibliotheek. Alle boeken zijn aangevreten door ratten, behalve één dat in een stevige kist bewaard ligt. Het Fort wordt in de beginjaren herhaaldelijk aangevallen door vijandige Indianenstammen. Ter verdediging richt Cornelis daarom de Woudloperswacht op.

Het fort in andere handen

Eind 19e eeuw vertrekt de zoon van Theodoor Prul, Koenraad, naar Yukon om goud te zoeken. Dat wordt een grote mislukking en omdat hij terug naar Duckburg wil, maar geen geld heeft, verkoopt hij zijn eigendomsakte voor 200 dollar aan een andere goudzoeker, genaamd Dagobert Duck.

De Jonge Woudlopers

In 1901 richt Theodoor Prul een organisatie op om “…jonge burgers van Fort Duckburg de idealen van goede daden, bescherming van het land en het behoud van kennis te leren”. De organisatie wordt vernoemd naar de Woudloperswacht en heet “De Jonge Woudlopers“. Hij geeft de Woudlopers ook het boek dat zijn vader Cornelis in de verborgen bibliotheek gevonden heeft: het Handboek van De Jonge Woudlopers. De Woudlopers gebruiken het oude fort als hun hoofdkwartier.

Dagoberts fort

In 1902 komt de nieuwe eigenaar van het fort, Dagobert Duck, met zijn twee zussen Hortensia en Doortje aan in Duckburg. Ze ontmoeten Doortje “oma” Duck en haar zoon Woerd “Snater” Duck. Hortensia en Woerd worden verliefd (hieruit zal Donald geboren worden).Als Dagobert de Jonge Woudlopers in zijn fort aantreft, eist hij dat zij weggaan. De naam Duckburg wordt veranderd in Duckstad, het fort wordt gesloopt en Dagobert begint aan de bouw van zijn beroemde geldpakhuis.

Grote stad
In de jaren daarna groeit Duckstad uit tot een grote stad met veel inwoners, tientallen bedrijven (meestal van Dagobert Duck) en kolossale wolkenkrabbers. Iets wat je vaak in Duckstad tegenkomt, zijn de enorme standbeelden van Cornelis Prul, de stichter van Duckstad. In een verhaal van Carl Barks uit 1952 kun je lezen waar al deze beelden vandaan komen.

Maharadja van Hoedoejoestan
In dit avontuur brengt de rijke Maharadja van Hoedoejoestan een bezoekje aan Duckstad en om indruk te maken op de inwoners laat hij een ontzettend duur standbeeld van Cornelis Prul maken. Oom Dagobert slaat terug en laat een groter en duurder beeld maken. De maharadja reageert hier weer op door een nóg groter beeld te maken. En zo gaat het maar door. Uiteindelijk staat heel Duckstad vol met standbeelden van Cornelis Prul. Tegenwoordig zie je nog steeds veel van deze beelden in de Duckstadse straten, al zijn er in de loop der jaren aardig wat verwoest door enorme stormen, invasies van ruimtewezens of een onhandige actie van Donald. Maar duidelijk is dat de Duckstedelingen hun stichter niet snel zullen vergeten!

De slag om Duckstad
Elk jaar wordt de “Slag om Duckstad” herdacht. Tijdens het herdenkingsfeest wordt de slag, waarbij generaal Custard de stad wist te verdedigen tegen de Engelsen, nagespeeld. Hierbij is er een grote rol weggelegd voor de generaal en zijn echtgenote, die gespeeld wordt door Miss Duckstad. Het schouwspel speelt zich af bij de Duckstad-brug, de enige overgang voor de Engelsen om bij Duckstad te komen. De twee partijen werden namelijk gescheiden door een rivier. Bijna elk jaar loopt de viering uit op een fiasco doordat veel Duckstadse mannen elkaar in de haren vliegen tijdens en na de audities voor de rol van generaal Custard.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer