ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Douglas McDuck

Duckipedia: Douglas McDuck

Soms duikt er in Donald Duck Weekblad wel eens een familielid van de familie Duck op dat zich maar zelden laat zien. Zo’n figuur is Douglas McDuck, de neef van Dagobert Duck!

De neef uit Canada

Hij dook voor het eerst op in Donald Duck Extra 8 uit 1986 (Stripgoed 43) in het verhaal ‘De neef uit Canada’. Donald overtuigt oom Dagobert om samen met hem en de neefjes naar Canada te gaan om daar Douglas op te zoeken. Dagobert gaat overstag en na een lange wandeltocht door ruig gebied komen ze eindelijk aan bij het hutje van neef Douglas. Maar dan blijkt dat oom Dagobert niet het enige zakelijke en gierige type uit de familie is! Ooit heeft Dagobert een gulden geleend van Douglas en dit is Douglas niet vergeten! Hij begint direct over de schuld die Dagobert nog open heeft staan. Met rente is dit inmiddels opgelopen tot 13 quadriljard gulden en 16 cent. Dagobert is niet blij om dit te horen en vertrekt meteen weer terug naar Duckstad.

De neef van Dagobert

Na dit voorval blijft het jarenlang stil rondom Douglas McDuck. Hij duikt pas weer op in Donald Duck Extra 9 van 2002 in het verhaal ‘De neef van Dagobert’. Midden in Duckstad botst Douglas tegen Dagobert aan. Er is niet bepaald sprake van een warme hereniging, want ook in dit verhaal kunnen de twee neven niet goed met elkaar opschieten.

Pyriet

Waar Dagobert Duck een feilloze neus heeft voor het vinden van goud, vindt Douglas McDuck al jarenlang niets meer dan pyriet, een mineraal dat op goud lijkt maar het niet is.


De Bikkelwedstrijd

In Donald Duck 11 2005 keert Dagobert terug naar Dawson City in Klondike. Daar lopen ze Douglas McDuck en neef Wisse Duck tegen het lijf. Douglas en Wisse zijn gekomen om mee te doen aan een Bikkelwedstrijd. Dagobert besluit ter plekke dat hij en Donald ook mee doen aan de wedstrijd. Aan het einde van de vier wedstrijdrondes worden oom Dagobert en Donald Duck tot winnaars uitgeroepen. Maar Wisse en Douglas zijn ook een beetje winnaars, omdat ze na keer op keer verliezen niet opgaven. Ze vieren de winst met z’n viertjes.

Verschillende namen

De engelstalige naam van Douglas McDuck is niet in alle landen hetzelfde. Kijk maar eens in het overzichtje hieronder.

Touko-serkku (Finland)

Sepupu Douglas (Indonesië)

Faetter Ferdinand (Denemarken)

Kuzyn Tetryk (Polen)

Kusin Dunstan (Zweden)

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer