ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Disneyland Paris

Duckipedia: Disneyland Paris

Op 12 april 1992 opende Disneyland Paris zijn deuren. Dit is het eerste Disney pretpark in Europa, maar in Amerika werd in Californië al in 1955 het Walt Disney Disneyland gebouwd. Het Disneylandpark in Parijs is namelijk gemodelleerd naar het park in Amerika.

Treintje

Hoe kwam Walt Disney op het idee om een pretpark te bouwen? Door alle drukte in zijn filmstudio’s is hij op een gegeven moment een beetje overwerkt. De dokter raadt hem aan om ter ontspanning een hobby te nemen. Daarom laat Walt, die een groot treinenliefhebber is, in zijn achtertuin een modelspoorbaan aanleggen. Zoals we van Disney gewend zijn, pakt hij dit gelijk groots aan! Dus kun je ook echt op het treintje zitten en wordt er ook nog een tunnel aangelegd, waar het treintje doorheen kan rijden.

Mickey Mouse Park

Uiteindelijk groeit het idee om een pretpark te maken. Walt krijgt namelijk vaak brieven van mensen die een keertje in de filmstudio’s willen komen kijken, maar hij denkt dat dit voor bezoekers niet zo interessant is. Daarom bedenkt hij het idee voor het Mickey Mouse Park. Een klein pretpark waar mensen bijvoorbeeld een boottochtje kunnen maken.

Een schoon park

Omdat Walt zich altijd zo ergert als hij met zijn dochtertje in een vieze speeltuin zit, is het zijn droom om vooral een schoon park te maken, waar zowel jong als oud plezier kan maken. In 1954 presenteert hij vol trots zijn pretpark-plannen op de Amerikaanse televisie. Uiteindelijk wordt het park op 17 juli 1955 geopend.

Na Walts dood worden met zijn oorspronkelijke gedachte nieuwe Disney parken gebouwd. Allereerst Walt Disney World in Florida, dat zijn deuren opent in 1971, en daarna het Tokyo Disney Resort, dat in 1983 geopend wordt. Disneyland Resort Paris is het vierde park, en het tweede dat niet in Amerika ligt. In 2005 opende Disneyland Resort in Hong Kong zijn deuren. In Shanghai is momenteel een Disney Resort park in aanbouw. Naar verwachting wordt dit park in 2015 geopend. Een pretpark bouw je natuurlijk niet in een halve dag! Al in 1985 gaat Disney medewerker Jay Rasulo naar Parijs om te onderhandelen over een stuk grond van zo’n 8 km2 in Marne-la Vallée, een plaatsje op 32 kilometer ten oosten van Parijs. En op 24 maart 1987 wordt het bouwcontract getekend door Michael Eisner, de president van The Walt Disney Company, en de minister-president van Frankrijk!

400 pagina’s dik!

Het contract dat werd getekend was maar liefst 400 pagina’s dik! Er worden heel wat afspraken in gemaakt, onder andere dat er in het park aandacht zou worden besteed aan Europese futuristen, zoals Leonardo da Vinci, Jules Verne en H.G. Wells. Deze schrijvers hebben met hun theorieën over tijdreizen en vliegmachines bijgedragen aan het ontwerp van Discoveryland. En op 12 april 1992 is het dan zover: Euro Disneyland, zoals het park dan nog heet, wordt feestelijk geopend. Alle bekende Disney figuren zijn van de partij, zoals Mickey, Donald en Pluto.

De opening van het park

Ook in de Nederlandse Donald Duck wordt ruimschoots aandacht besteed aan de opening van het park. In Donald Duck 15 van 1992 staat een mooie prikprent met een plattegrond van het park. En in de jaargang 1993 krijgen de lezers in het blad een rondleiding langs alle attracties.

Disneyland Paris, zoals het park vanaf 1994 heet, is opgebouwd uit vijf verschillende themalanden: Main Street USA, Fantasyland, Adventureland, Frontierland en Discoveryland. Daarnaast is er ook nog het Walt Disney Studios Park gedeelte.

Main Street, U.S.A.
In Main Street, U.S.A. lijkt het alsof je 100 jaar terug in de tijd gaat! Alles is in een oude stijl gebouwd, precies zoals de wereld er uit zag toen Walt Disney nog klein was.

Frontierland

Frontierland ziet er uit als het oude Wilde Westen. Je kunt een wilde treinrit maken in de Big Thunder Mountain, met de stoomboot mee of op bezoek bij een spookachtige bruiloft in Phantom Manor.

Adventureland

De naam zegt het al, in Adventureland ben je aan het juiste adres voor allerlei spannende avonturen. Je vindt hier bijvoorbeeld de Indiana Jones and the Temple of Peril achtbaan, de Pirates of the Caribbean attractie.

Discoveryland

In Discoveryland vind je de afspraken uit het 400 pagina’s dikke contract terug wat Walt Disney tekende om het pretpark te mogen bouwen. Discoveryland is geïnspireerd door ouderwetse toekomstvoorspellingen. Bijvoorbeeld in Space Mountain Mission 1 en 2 (gebaseerd op het ruimteschip uit het bekende boek van Jules Verne, ‘De reis naar de maan in 28 dagen en 12 uren’.) en Buzz Lightyear Laser Blast.

Fantasyland

In Fantasyland vind je alle sprookjes en Disneyklassiekers terug. Bijvoorbeeld in de Peter Pan’s Flight en het welbekende ‘It’s a small world’ Op 16 maart 2002 opent Disneyland Paris een nieuw stuk pretpark: het Walt Disney Studios Park, waar je een kijkje achter de schermen kunt nemen.

Wist je dat…

…het Disneyland Paris terrein wel 1943 hectare groot is? Dit is een vijfde deel van Parijs!

…er wel duizend artiesten bij Disneyland Paris werken?

…er ieder jaar 6 miljoen liter cola gedronken wordt en 4 miljoen hamburgers gegeten worden in Disneyland Paris?

…er 450.000 bloemen, bomen en planten in Disneyland Paris staan?

…het kasteel van Doornroosje 43 meter hoog is?

…er iedere 36 seconde een karretje van de attractie Space Mountain vertrekt voor een rit?

…er 225.000 lampjes op Main Street, U.S.A. hangen?

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer