ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Disney, Walt

Duckipedia: Disney, Walt

Op 5 december 1901 werd Walter Elias Disney, beter bekend als Walt Disney, in Chicago geboren. Toen Walt een jaar of vijf was, tekende hij een keer met teer op de witte muren van de boerderij, waar de familie Disney woonde. Je begrijpt dat zijn ouders daar niet erg blij mee waren. Door z’n ouders werd Walt dan ook niet aangemoedigd om door te gaan met tekenen, maar wél door zijn tante Maggie. Zij gaf hem zijn eerste schetsboek en een doos kleurpotloden.

Tekenen
Tijdens zijn jeugd heeft Walt Disney alleen op school tekenles gehad. Walt was een natuurtalent en wat hij later presteerde heeft hij voornamelijk zichzelf geleerd. In 1910 verhuisde het gezin naar Kansas City, waar Walt verder opgroeide. Naast het tekenen kreeg hij ook veel belangstelling voor film en toneel.

Walt op 17-jarige leeftijd, vlak voordat hij naar Frankrijk vertrok

Een arme tijd
Zijn favoriete filmster was Charlie Chaplin. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging Walt als soldaat naar Frankrijk. Hij bestuurde daar een vrachtauto van het Rode Kruis. Terug in Amerika (1919) kreeg Walt een baantje bij een reclamebureau in Kansas City. Hij bleef daar niet lang, want binnen een jaar werd hij tekenaar bij een kleine uitgeverij. Het jaar daarop ging hij naar een filmbedrijfje. In zijn vrije tijd begon hij zelf tekenfilms te maken. Zo nu en dan lukte het hem z’n filmpjes aan de plaatselijke bioscopen te verhuren. Veel geld verdiende Walt daar echter niet mee en eigenlijk was hij best arm.

Walt maakt een schets voor een van de Alice-filmpjes in de jaren ’20
Alice in Dutch uit 1924

Op naar Hollywood
In 1923 verliet hij Kansas City en ging hij met 40 dollar op zak naar Hollywood. Het viel niet mee om daar aan de slag te komen. Gelukkig woonde zijn broer, Roy Disney, in Los Angeles, zodat Walt bij hem mocht wonen. Doordat Walt in de filmindustrie moeilijk aan werk kon komen, ging hij maar weer tekenen. Hij legde zich toe op de animatiefilm. Disney’s eerste werk was de serie ‘Alice in Cartoonland’ die hij in Hollywood maakte. In deze film speelde een echt meisje in een getekende omgeving.

Oswald
Met hulp van zijn broer Roy huurde Walt een gebouw in Hyperion Street en startte The Walt Disney Studio. Hij bedacht het figuurtje Oswald the Lucky Rabbit en gelukkig werd dat een succes! De studio Universal Pictures liet Walt een paar films maken met Oswald in de hoofdrol. Oswald werd populair en Walt vroeg om opslag. Dit kreeg hij echter niet. Walt weigerde toen nog meer Oswald-films te maken, maar dat betekende ook dat hij zijn konijn Oswald kwijt was. Dat stond met kleine lettertjes in het contract!

Storyboard-schetsen voor het Oswald-filmpje ‘Sagebrush Sadie’ uit 1928.

Mickey Mouse
Walt Disney besloot daarom een nieuw tekenfilmfiguur te bedenken: Mortimer Mouse, die later Mickey Mouse zou gaan heten. Mickeys eerste film heette Plane Crazy (mei 1928) en het werd een groot succes. Inmiddels was Walt in 1925 getrouwd met Lillian Bounds, die bij hem op kantoor werkte. Samen kregen ze twee dochters, Diana en Sharon.

Geluidfilms
Langzaam maar zeker kreeg Walt Disney bekendheid, maar pas in november 1928 werd hij echt beroemd. Al die jaren waren alle films stom. Dat betekent dat er geen geluid of muziek te horen was. In 1927 verscheen de eerst sprekende film in de bioscopen. Walt besloot meteen dat zijn films voortaan óók muziek moesten hebben en dat Mickey echt zou praten. De derde Mickey Mouse-film, Steamboat Willie, werd onmiddellijk van geluid voorzien. En de bioscoopbezoekers vonden het een wonder dat zoiets kon!

Ub en Oscars
De allereerste Mickey Mouse werd trouwens niet door Walt Disney zelf getekend, maar door Ub Iwerks, een oude vriend van Walt. Deze Ub kwam overigens oorspronkelijk uit Friesland! Goofy en Donald Duck werden een paar jaar later de beste vrienden van Mickey Mouse en Minnie werd voor altijd zijn vriendinnetje. In 1932 kreeg Walt Disney zijn eerste Oscar voor de Mickey-films. Een Oscar is een gouden beeldje dat jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste filmprestatie van dat jaar. Er zijn Oscars te winnen in diverse categorieën. Walt kreeg tientallen Oscars in al die jaren.

Een geluidsoefening voor een Mickey-filmpje uit de jaren ’30.Walt is de tweede van links. Rechts van Mickey staat Ub Iwerks.

Sneeuwwitje
De Disney Studio werd uitgebreid en er werkten op een gegeven moment honderden mensen. In 1937 maakte Walt Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de eerste lange tekenfilm die als een echte hoofdfilm in de bioscopen werd gedraaid. Daarna rolde de ene na de andere tekenfilm uit de studio. Maar het bleef niet alleen bij tekenfilms, er kwamen ook gewone speelfilms, natuurfilms, documentaires en tv-series.

Walt gunt de kijker een kijkje achter de schermen in zijn eigen tv-show

Disneyland
Na de Tweede Wereldoorlog liet Walt het filmen over aan zijn medewerkers, maar hij bleef de belangrijke man achter de schermen. Zelf verscheen hij in de schijnwerpers als gastheer van zijn eigen tv-shows. Op 17 juli 1955 kwam zijn twintig jaar oude droom uit! Hij opende Disneyland, een superpretpark in Californië. Het park bood behalve attracties ook ruimte aan winkels, tentoonstellingen, restaurants en het grote Disney-Hotel.

Walt laat de plannen voor Disneyland zien.

Disneyworld
Walt besloot nog zo’n park te openen, maar dan in Florida. Dit park noemde hij Walt Disney World. Het werd een compleet vakantieoord, afgesloten van de buitenwereld, met hotelaccommodaties, campings en vele recreatiemogelijkheden. Walt Disney World werd in 1971 geopend. Niet door Walt, maar door Roy Disney, want in 1966 overleed Walt Disney op 65-jarige leeftijd.

Tot slot
In dit verhaal over Walt Disney heb je al kunnen lezen dat Walt heel veel films heeft gemaakt. Na zijn dood gingen de medewerkers van zijn studio verder zoals Walt dit had gewild. Er kwamen nog meer pretparken, denk maar aan Disneyland Parijs en ook blijft men ieder jaar nieuwe films maken. Walt mag dan zelf misschien niet zo’n grote tekenaar geweest zijn, hij had in ieder geval een enorme fantasie en hij zat boordevol ideeën. Een van zijn belangrijkste uitspraken luidde: ‘Ik hoop dat we een ding nooit vergeten… Dat alles is begonnen met een muis!’

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer