ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Diederik Duck

Duckipedia: Diederik Duck

“We maken kennis met Diederik Duck”. Dat kopt de voorplaat van het weekblad Donald Duck op 24 oktober 1964. Wie is toch die vreemde snuiter met die muts, die een fles melk leeggooit over Donalds kat?

Daar komen de lezers op pagina 3 achter, wanneer de drukke eend al op het tweede plaatje Donalds huis binnenstormt. Het blijkt Donalds neef Diederik te zijn, die er een wat aparte manier van denken op nahoudt. Diederiks vernieuwende ideeƫn over de huishouding worden door Donald niet direct enthousiast onthaald. Wanneer je alles door elkaar doet, is dit immers gedoemd om te mislukken, toch?

Zo is op het einde de strijkplank doorgebrand, de kat in de stofzuiger verdwenen en staat Donalds auto vol water. Het geeft gelijk een goed beeld van de wat absurde neef, die ook in de komende jaren voor vreemde situaties zal zorgen.

Naast de vele goedbedoelde adviezen voor Donald, lopen ook de verschillende baantjes waarin hij zich stort telkens op niets uit. Donald gaat vaak nog een eind mee in Diederiks krankzinnige plannen, maar zijn kat Tobber denkt zo het zijne van deze snoeshaan. Je ziet wat er gebeurt als zeeman Diederik denkt dat hij nieuw land heeft ontdekt.

Donalds neef Diederik is een van de figuren die in de jaren ’60 door de Amerikaanse Disney Studio’s is bedacht om over de hele wereld in Disney tijdschriften te verschijnen. Dit was de tijd van de zogenaamde beatniks, een generatie Amerikaanse jongeren die met filosoferen en kunstzinnige uitingen de wereld wilde veranderen. En Diederik past met zijn lange haar en aparte kijk op de wereld prima in dit plaatje.

Tegenwoordig duikt Diederik nog regelmatig op in de pockets. Donald en Diederik zijn samen zelfs geheimagenten bij de DDDD, de Geheime Dienst die het vermogen van Dagobert moet beschermen. Waarom oom Dagobert agenten als ZGAGA 007 (Zo Goed Als Gediplomeerd Agent 007, Donald dus) en AOHK 012 (Agent Op Halve Krachten 012, Diederik) zou inhuren moge duidelijk zijn: ze zijn lekker goedkoop!

Alsof het beschermen van oom Dagoberts vermogen niet genoeg is zijn Diederik en Donald ook nog eens freelance agenten bij de RWB (Ruimte Wezens Bestrijding). Hier nemen zij het niet op tegen inbrekers en ander aards gespuis, maar tegen buitenaardse wezens!

In Braziliƫ krijgt de maffe Diederik Duck zelfs een tijdje zijn eigen stripblad. Hier houdt hij er zelfs verschillende dubbellevens op na. Als Morcega Vermelho (De Rode Vleermuis) houdt hij als superheld de straten veilig. Verder beleeft (of fantaseert) hij avonturen als cowboy (Pena Kid), jungleheld (Pena das Selvas), onderwaterkoning (Pena Submarino) en oermens (Pena das Cavernas). Hij heeft het er maar druk mee!

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer