ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Dalmatiërs (101)

Duckipedia: Dalmatiërs (101)

In 1956 schreef Dodie Smith het boek 101 Dalmatiërs. Walt Disney maakte er in 1961 een tekenfilm van, die door kenners een van de mooiste van Walt Disney wordt genoemd. Het verhaal is reuze spannend.

Cruella de Vil wil prachtige bontjassen maken van de vachten van Dalmatische honden. Zij ontvoert de kinderen van Pongo en Perdita en nog 84 andere puppy’s. Dankzij de hondentelefoon (de honden van de hele stad geven blaffend boodschappen door) komen Pongo en Perdita achter hun verblijfplaats en dan begint er een spannende strijd om de puppy’s uit handen van Cruella te krijgen. Je begrijpt dat uiteindelijk alles op zijn (honden)pootjes terechtkomt. Vooral omdat de hondjes ook nog eens geholpen worden door het ongebruikelijke trio van de Kolonel (een verstrooide schaapshond), de Kapitein (een paard) en Sergeant Tibs (een kat).

Dalmatiërs zijn witte honden met zwarte vlekken. Tot aan 101 Dalmatiërs werden ze nooit gebruikt in tekenfilms omdat het natuurlijk een verschrikkelijk werk is om al die vlekken te tekenen. Bovendien moeten de tekenaars erg goed opletten dat de vlekken in de hele film op dezelfde plaatsen worden getekend.

Op 1 januari 1961 begon in de Amerikaanse kranten gelijk een stripbewerking van het filmverhaal te lopen. Veel strips zijn er hierna niet meer gemaakt. Pas vanaf de jaren ’90 werden er nieuwe strips met de figuren gemaakt, die je zo nu en dan in het weekblad Donald Duck kunt lezen.De film was zo’n succes dat de Disney Studio’s in 1996 besloten om de film opnieuw te maken, maar dan met echte mensen… én echte honden! In 2000 verscheen het vervolg, 102 Dalmatiërs. In de jaren ’90 was er ook nog een tekenfilmserie op televisie te zien met de Dalmatiërs. In 2003 kwam er weer een nieuwe animatiefilm met de dalmatiërs: 101 Dalmatiërs II: Het Avontuur van Vlek in Londen. In deze film wordt Patch (Vlek) het maatje van zijn grote held, de televisiester Superwoef.

Wist je dat…

…dit de eerste animatiefilm waarbij Disney een zogenaamde fotokopieertechniek gebruikte. Dat scheelde heel veel tekenwerk! Wilde je 101 hondjes laten rennen, dan hoefde je er maar een paar te tekenen, gewoon kopieën te maken en je kon zoveel honden in beeld brengen als je wilde.

…het geluid van de honden in de film is “ingeblaft” door Clarence Nash, die ook de stem van Donald Duck deed?
101 Dalmatiërs de eerste animatiefilm van Disney is die zich in het heden afspeelt? De films die Disney hiervoor had gemaakt speelden zich allemaal af in het verleden
….de schrijfster van het oorspronkelijke boek, Dodie Smith, zelf 9 dalmatiërs had, waarvan er eentje Pongo heette?
…er in de hele film in totaal 6.469.952 dalmatiërvlekken te zien zijn? Pongo heeft er 72, Perdita heeft er 68 en alle puppy’s hebben er 32
…. maar een paar puppy’s in de film bij naam worden genoemd? Dit zijn Rover, Spotty, Rolly, Patch, Penny, Lucky, Freckles en Pepper.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer