ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Cornelis Prul

Duckipedia: Cornelis Prul

In Duckstad zie je regelmatig een groot standbeeld staan van een gans met een grote schaal maïskolven in zijn handen. Dit is niemand minder dan Cornelis Prul, de stichter van Duckstad. Als je meer over deze belangrijke persoon wil weten, moet je een beetje in de geschiedenis van Duckstad duiken…

Popcorn

Op de plek waar nu het zo beroemde Duckstad staat, stond ooit Fort Drakeburg. Het was een geliefd fort, want zowel de Britten als de Spanjaarden streden erom. Uiteindelijk verlieten de Britten de plek en wist Cornelis Prul op slinkse wijze ook de Spanjaarden te verjagen. Hoe hij dat deed? Door maïs te laten poppen tot popcorn. Door het geluid dachten de Spanjaarden dat zij belaagd werden met kogels en ze sloegen op de vlucht. Cornelis werd daardoor de eigenaar van Fort Drakeburg. Daar stichtte hij het Duckstad zoals wij dit nu kennen. (De uitgebreide versie van dit verhaal kun je hier lezen).

Dagboek

De Nederlandse lezers konden voor het eerst over Cornelis Prul lezen in Donald Duck nummer 6 van 1953. In dat nummer stond een verhaal waarin oom Dagobert en de Maharadja van Hoedoejoestan elkaar proberen te overtreffen in rijkdom. Om de beurt geven de rijke stinkerds Duckstad een steeds groter beeld van Cornelis Prul cadeau. Pas wanneer de Amerikaanse tekenaar Don Rosa in de jaren ’90 verhalen gaat maken over de jonge jaren van oom Dagobert en de oorsprong van Duckstad, zien we Cornelis Prul ook in levende lijve. Gelukkig maar dat Cornelis al zijn belevenissen bijhield in een dagboek, want hierna zijn er nog meer verhalen over deze historische figuur verschenen.

Calisostam Want hoe zag het leven van Cornelis Prul eruit voordat hij Duckstad stichtte? We weten in ieder geval dat hij, voordat hij Fort Drakeburg bereikte, leefde als jager. In Donald Duck Extra 3 (2005) wordt een avontuur verteld waarin Cornelis Prul de Caliso-indianen redt van een bestaan in een reservaat. Hij regelt een schip om de indianen te laten ontsnappen. Als dank maken de indianen een groot standbeeld van hem in een grot.

Cornelis Prul en Duckstad

Cornelis Prul maakt tot op de dag van vandaag een hoop los bij de inwoners van Duckstad. Zo liepen de gemoederen hoog op toen er plannen waren om het oude huis van Prul te slopen (De beste verhalen van Donald Duck, album 84). Het huisje van Cornelis Prul lag namelijk precies onder… het geldpakhuis van oom Dagobert! Uiteindelijk gaf oom Dagobert toe: hij zet zijn geldpakhuis op wielen om het te verhuizen. Maar dit liep niet zoals gehoopt: het geldpakhuis zakt weg in een kloof waardoor heel Duckstad overstroomde. Door de overstroming kwam het échte huis van Cornelis Prul boven water. Het bleek al die tijd onder de Duckstadse vuilnisbelt te hebben gelegen!

Pruldag

Als eerbetoon aan de stichter van hun stad vieren de inwoners van Duckstad jaarlijks Pruldag. De Pruldag van 2012 zal Duckstad zich nog lang heugen: Donald Duck en zijn buurman Bolderbast strijden om het mooist versierde Prul-huis en besluiten het grote Cornelis Prul-beeld in de tuin te zetten. Dit loopt helemaal verkeerd af en het standbeeld breekt in duizend stukjes…

Wist je dat…

…Cornelis Prul één zoon heeft? Hij heet Theodoor Prul en er wordt gezegd dat hij mogelijk de oprichter is van de Jonge Woudlopers!

…Oma Duck de kleindochter is van Cornelis Prul? Theodoor Prul is haar vader en Cornelis Prul haar opa.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer