ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Clarabella Koe

Duckipedia: Clarabella Koe

Regelmatig kun je in mijn blad genieten van het gekibbel tussen Clarabella Koe en haar vriend Karel Paardepoot. Maar wist je dat het ruziënde duo al een hele geschiedenis achter zich heeft?

Clarabella in de wei
Clarabella zien we voor het eerst in een oud Mickey-filmpje uit 1928: Plane Crazy. Ze is hier nog een gewone koe in de wei, die door Mickeys op hol geslagen vliegtuig wordt achternagezeten. In The Plow Boy uit 1929 zien we Karel voor het eerst. Ook Clarabella speelt een rol in dit filmpje. Zij staat ook nog gewoon in de wei en ze wordt zelfs gemolken door Mickey!

Een koe in bad
In de meeste tekenfilms is Clarabella een bijfiguur, maar in Mickey’s Fire Brigade uit 1935 speelt ze wél een grote rol. In dit filmpje kun je zien hoe Clarabella wordt gered uit een brandend gebouw. Probleem is alleen dat ze in bad zit en daarom niet gediend is van de aanwezigheid van brandweermannen Mickey, Donald en Goofy.

Karel en Clara in de strip
Een paar weken na de start verschijnen zowel Clarabella als Karel ook in de Mickey Mouse krantenstrip. Eerst nog met een bijrol in het verhaal Het dodendal uit 1930, waarin vooral de slechte eigenschappen van het tweetal naar voren komen. Minnie heeft in dit avontuur een erfenis gekregen en Clara laat zich kennen als een onverbeterlijke bemoeial en kletskous.

Miss Clara
Pas in het verhaal Mickey gaat met vakantie, dat van juli tot november 1931 in de Amerikaanse kranten staat, krijgt het duo Karel en Clara een grotere rol. Ze gaan namelijk samen met Mickey en Minnie uit kamperen en hier zien we voor het eerst het kibbelende stel dat we nu kennen. In het begin van het verhaal raakt het paar maar niet uitgebakeleid over de bestemming van de vakantie. In deze vroege verhalen worden Karel en Clarabella neergezet als een wat ouder stel. Zo blijkt dat Clarabella in 1908 al een heuse miss-verkiezing heeft gewonnen (bedenk wel dat het verhaal zich in 1931 afspeelt).

Damesclub
Clarabella blijft goede vriendinnen met Minnie en Klaartje Kip, maar beleeft later ook wel eens avonturen met Katrien. Vooral in de jaren ’50 gaat ze regelmatig naar bijeenkomsten van de Duckstadse Damesclub.

De race naar het goud
Tegenwoordig is het vaak herrie in huize Koe-Paardepoot, maar vroeger was het ook niet altijd koek en ei tussen de twee. In De race naar het goud uit 1935 ontmoet Clarabella de charmante Eli Gluip, die haar zelfs ten huwelijk vraagt! Karel is ontzettend jaloers nu zijn vriendinnetje met een andere man aan de haal gaat. Maar Clara is ontzettend blij. Ze heeft een leuke vriend en hij wil zelfs haar hypotheek betalen! Maar al snel blijkt dat Gluip helemaal niet zo’n vriendelijk heerschap is. De schurk zit namelijk achter het goud van Clarabella’s grootvader aan. Uiteindelijk winnen de twee het van Eli Gluip en kan Clarabella tóch haar hypotheek betalen. Natuurlijk is ze Karel zéér dankbaar!

Clara moet hem zo snel mogelijk terugbetalen en Karel en Mickey besluiten voor haar op zoek te gaan naar het goud van grootvader Koe.

Vrienden en familie
In 2007 konden we wekelijks het wel en wee van Karel en Clara op de achterkant van Donald Duck volgen. We maken ook kennis met de vrienden en familie van het duo, zoals hiernaast de moeder van Clarabella.

Een hoop gekibbel
Arme Karel krijgt vaak van Clarabella op zijn kop. Gelukkig kan hij af en toe naar zijn garage vluchten om daar aan auto’s te sleutelen. En dat is maar goed ook, want soms is het voor hem geen uithouden als Clarabella weer eens kwaad is. Clarabella bedoelt het op haar manier wel goed, maar de vaak lompe Karel ziet dat niet altijd.

Door de jaren heen
Hier kun je zien hoe Clarabella in de afgelopen jaren in de stripverhalen veranderd is!

 

 

In het buitenland
In Amerika heten Karel Paardepoot en Clarabella Koe Horace Horsecollar en Clarabelle Cow. Maar hoe heten ze eigenlijk in andere landen? Tot slot nog even een overzichtje:

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer