ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Carl Barks

Duckipedia: Carl Barks

De naam Carl Barks zegt je misschien niet zo veel, maar zonder deze tekenaar hadden we nu geen oom Dagobert of Willie Wortel gekend. Reden genoeg om hem eens in de schijnwerper te zetten!

Carl Barks wordt op 27 maart 1901 geboren op een boerderij in het plaatje Merrill (in de Amerikaanse staat Oregon). In zijn jonge jaren helpt hij zijn vader met het werk op het land. Zou hij daar soms zijn ideeën voor de oma Duck-verhalen vandaan gehaald hebben?

Hieronder zie je de boerderij, en daarnaast een jonge Carl.

Al vanaf jonge leeftijd begint Carl te tekenen. Op zijn vijftiende doet hij zelfs een schriftelijke cursus striptekenen. Barks heeft alleen nog niet gelijk succes. Hij werkt als tekenaar voor een paar kranten, maar pas op zijn 34ste krijgt hij een baan bij de tekenfilmafdeling van de Walt Disney Studio’s.

Barks werkt mee aan zo’n 35 filmpjes, waaronder Donald’s Nephews. Dat is het filmpje waarin Kwik, Kwek en Kwak voor het eerst te zien zijn.

In 1940-41 worden bij Disney schetsen gemaakt voor een lange tekenfilm. De werktitel is Morgan’s Ghost. De hoofdrollen zullen worden gespeeld door Donald, Mickey, Goofy, Pluto en een nieuwe creatie, de papegaai Yellow Beak.

De film gaat uiteindelijk niet door, maar het verhaal wordt omgebouwd tot stripverhaal: Donald Duck en het goud van piraat Morgan. Pluto wordt uit het verhaal geschreven en de rollen van Mickey en Goofy worden overgenomen door Kwik, Kwek en Kwak.

Hierboven zie je het zogenaamde storyboard van de film, en dezelfde scène uit de stripversie.

Deze strip wordt getekend door ene Jack Hannah en… Carl Barks! Je kunt dit stripverhaal terugvinden in album 50 van de serie De Beste Verhalen van Donald Duck.

In 1942 verlaat Carl de animatiestudio, voornamelijk omdat hij allergisch is voor de air-conditioning. Hij gaat zich vanaf nu volledig op het striptekenen storten.

Tussen 1943 en 1966 maakt Carl Barks honderden verhalen met de Ducks. De Amerikaanse striplezers kenden Donald al uit de krantenstripjes, maar in de verhalen van Carl Barks beleeft Donald voor het eerst grote avonturen. Je kunt alle strips van Carl Barks terugvinden in de albumreeks De Beste Verhalen van Donald Duck.

Verder bedenkt Barks Duckstad met zijn inwoners en organisaties, zoals buurman Bolderbast (1943), Govert Goudglans (1956), Rockerduck (1961) en de Jonge Woudlopers (1951). Ook laat hij oma Duck en Gijs Gans voor het eerst samen op de boerderij werken. In Donald Duck als Sportman geeft Carl Barks zichzelf een rolletje als speerwerper met hooikoorts!

In 1966 stopt Carl Barks met het tekenen van stripverhalen. Hij is dan 65 jaar. Na zijn pensionering maakt hij nog een serie mooie olieverfschilderijen, die gebaseerd zijn op zijn Donald Duck-verhalen.

In 1994 brengt de ‘Duckman’, zoals hij ook wel wordt genoemd, een bezoekje aan de Nederlandse Donald Duck-redactie. Zes jaar later, op 25 augustus 2000, overlijdt deze belangrijke striptekenaar op 99-jarige leeftijd.

Hierboven zie je Carl Barks met de Nederlandse tekenaars en schrijvers van Donald Duck.

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer