ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Boris Boef

Duckipedia: Boris Boef

Boris Boef is een onverbeterlijke schurk. Veel gemener en valser dan zijn collega’s de Zware Jongens en bovendien een stuk slimmer en doortrapter.

Iedereen kent hem als de aartsvijand van Mickey Mouse, die het al in zijn eerste tekenfilm met Boris aan de stok kreeg. Maar Steamboat Willie, de eerste tekenfilm uit 1928 die Mickey wereldwijd beroemd maakte, betekende niet het debuut van Boris.

Tekenfilms
Een aantal jaar voordat hij films met Mickey Mouse ging produceren, tussen 1923 en 1927, maakte Walt Disney een reeks tekenfilms met de titel Alice in Cartoon Land. Het waren tekenfilms, waarin live-action opnamen van een klein meisje (Alice) werden gemonteerd. Het meisje trad op met diverse getekende dieren. In een viertal filmpjes dook een duister figuur op die het Alice maar wat graag lastig maakte. Deze slechterik trad ook al op in Walt Disney tekenfilms met Oswald the Rabbit, de voorloper van Mickey Mouse, in de hoofdrol.

Kat
Wat die slechterik precies voor ’n dier was, viel eigenlijk moeilijk te zien. Groot, breedgeschouderd, een donkere vacht en hinkend met een houten poot; iets dat alleen schurkachtige zeerovers meestal hadden. Eigenlijk werd het in de eerste Mickey tekenfilm pas duidelijk dat het om een kater ging. Niet heel erg verwonderlijk, want als een muis één vijand heeft dan is het toch wel een kat. Grappig is wel dat de kater, die voortaan als Peg-Leg Pete door het leven zou gaan, in de film Steamboat Willie géén houten been heeft en in de films daarna wel!

Houten been
Dat houten been verdween overigens na een aantal jaren voorgoed. Puur omdat de tekenaars zich te vaak vergisten, zodat Pete de ene keer links en de andere keer rechts met een houten been te zien was. Toen Peg-Leg Pete weer over twee gezonde boevenbenen beschikte, werd hij voortaan Black Pete genoemd. In twee tekenfilms pasten de tekenfilmers zijn naam aan. In de film The Cactus Kid (1930), die in Mexico speelt, werd het Peg-Leg Pedro en in The Klondike Kid (1932) Pierre the Trapper, omdat veel goudzoekers van Franse herkomst Klondike ooit bevolkten.

Nare buurman
Boris vertolkte niet altijd misdadige rollen. Hij had ook gewone baantjes, maar als hij die uitvoerde was er wel altijd sprake van brutaal, agressief en onbeschoft lomp gedrag. Hondenvanger, bouwvakker, houthakker, treinconducteur, piloot, zeekapitein, legersergeant en zelfs sheriff. In The New Neighbor (1953) is hij Donalds nieuwe buurman. En eerlijk is eerlijk, Bolderbast is er heilig bij! Zelfs al lijkt hij in het begin een fidele vent, Boris ontwikkelt zich in de loop van iedere film tot een asociale dommekracht.

Boris met gezin

Later speelt Boris in tekenfilms als Mickey’s Christmas Carol (1983), The Prince and the Pauper (1990) en The Three Musketeers (1993), maar ook in de tv-serie Goof Troop en in lange tekenfilms als A Goofy Movie, waarin hij zelfs getrouwd is, kinderen heeft en als autoverkoper werkzaam is. Hij is daarin de buurman van Goofy en diens zoon Max. Hoewel Boris in deze serie niet langer de crimineel is zoals men hem uit de strips en oudere filmpjes kent, houdt hij er nog wel slechte eigenschappen op na.

Stripverhalen

Door het grote succes van Mickey Mouse op het witte doek besloot men bij het King Features Syndicate, een persagentschap en tevens de grootste distributeur van krantenstrips in Amerika, om Mickey Mouse de overstap van het witte doek naar de krantenstrip te laten maken. Op 13 januari 1930 kon de krantenlezer voor het eerst kennis maken met een Mickey stripverhaal. Het was een getekende versie van het filmpje Plane Crazy, opgedeeld in avontuurlijke episoden.

Terrible Tom
Wonderlijk genoeg ging aan dit eerste verhaal een aflevering vooraf waarop een duidelijke Boris Boef te zien is, maar die als Terrible Tom word aangekondigd. Terrible Tom doet echter in Plane Crazy niet mee en ook niet in het tweede verhaal Death Valley dat van 1 april tot en met 20 september 1930 werd gepubliceerd, maar waarin Boris Boef als eenbenige Peg-Leg Pete meteen een grote rol krijgt.

Smerige zaakjes
Het is uiteindelijk de tekenaar Floyd Gottfredson die de Mickey strip in datzelfde jaar overneemt en de karakters van de muis en zijn aartsvijand Boris Boef pas echt tot ontwikkeling brengt. Boris is de jaren daarop in talloze smerige zaakjes verwikkeld. In The Mystery at Hidden River (1941) is hij samen met notaris Slibber betrokken bij de roof van supereikenhout en deinst hij er niet voor terug om Clarabella Koe op de zaagbank leggen. In Mickey Mouse Joins the Foreign Legion (1936) is hij een bullebak van een sergeant in het Vreemdelingenlegioen, die er ook nog eens duistere zaakjes op nahoudt.

Familie
Door de loop der jaren heen krijgen we ook steeds meer familieleden en vrienden van Boris te zien. Zoals hier zijn moeder en (kleine) tweelingbroertje (The River Pirates, 1968), zijn vriendinnetje Trudy en zijn neef, de gekke geleerde Plottikat (uit de pocketverhalen).

Over de grens
Het is natuurlijk onmogelijk om alle misdaden van Boris hier op te noemen. Zijn strafblad zou immers meer leeswerk zijn dan een 16-delige encyclopedie. Wij kennen deze schurk als Boris Boef en in het Engels heet hij Pete, maar wat zijn er op de opsporingsberichten in andere landen?

Denemarken: Sorteper
Duitsland: Kater Karlo
Finland: Musta Pekka
Frankrijk:
Pat Hibulaire
Polen:
Czarny Piotrus
Noorwegen:
Svarte-Petter
Spanje:
Pete Patapolo

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer