ADVERTENTIE
ADV.
Word abonnee

Lees Donald Duck nu ook digitaal!

Lees digitaal Duckies!

Bolderbast

Duckipedia: Bolderbast

Beter een goede buur dan een verre vriend, zeggen ze wel eens. Helaas gaat die vlieger niet op voor Donald Duck. Want de arme eend heeft het niet getroffen met zijn norse buurman Bolderbast. En eerlijk is eerlijk, ook Bolderbast had zich een betere buur kunnen wensen. Want het gaat dikwijls hard tegen hard in de gezellige woonwijk waar de twee wonen.

Groente- en tuinafval vliegt regelmatig over de schutting en soms worden ook ruwere middelen niet geschuwd.De mopperige Bertus Bolderbast wordt in juli 1943 voor het eerst opgevoerd door de Amerikaanse tekenaar Carl Barks. In het verhaal Good Deeds is de toon gelijk gezet: Donald schept een zwik blikjes over de schutting, alleen omdat hij het zo leuk vindt hoe zijn buurman mort als hij ze teruggooit. Bolderbast komt echter maar op één plaatje in beeld en hij ziet er nog niet bepaald uit zoals we hem nu kennen. Kijk maar eens op het plaatje!

Vrede?
In november 1943 zien we de echte Bolderbast voor ’t eerst. In het verhaal Een Goede Buur is beter dan een Verre Vriend sluiten de twee herrieschoppers vrede. En je verwacht het misschien al, lang duurt die vrede niet. Na een paar pogingen vriendelijk te doen, gaan de twee elkaar op pagina 5 alweer te lijf. Sindsdien is het niet veel beter gegaan tussen de twee.

Vader en moeder Bolderbast
In het verhaal Feud and Far Between uit 1964 ontmoeten we Bolderbasts moeder en hangt er een portret van vader Bolderbast aan de wand. In sommige verhalen uit Italië speelt de moeder van Bolderbast wel vaker een klein rolletje.

Sloopkogels en verfbommen
Door de jaren heen zijn Bolderbast en Donald erg creatief geworden in de manier waarop ze elkaar het leven zuur maken. Of het nou dieptebommen via het riool zijn, een pot verf of een heuse sloopkogel… alles passeert de revue! Vooral de Argentijnse tekenaar Daniel Branca kon zich lekker uitleven in de uitspattingen van het ruziënde burenpaar.

Bolderbast en Donald zullen altijd naast elkaar blijven wonen. Pogingen om te verhuizen mislukken steevast. En zelfs wanneer Donald naar een vakantiepark vertrekt, zit Bolderbast in het huisje naast hem! In 2007 zitten de twee zelfs samen in het realityprogramma ‘Gedeelde Vreugd’!

Weet je trouwens hoe ze Bolderbast over de grens noemen? Nou, zo dus:

Amerika: Jones
Denemarken:
Knahrvom
Duitsland:
Zorngiebel
Frankrijk: Lagrogne
Finland:
Teppo Tulppu
Portugal:
Silva
Noorwegen:
Jensen
Zweden:
Olsson

Bekijk meer Duckipedia

Bekijk meer